Muslimka odmítla sundat ošatek, ze zaměstnání byla okamžitě propuštěna

Starostka nemeckého mesta vyhodila moslimku hneď v prvý deň v práci po tom, čo si odmietla dať dole šatku, tvrdia miestne médiá. 48-ročná žena bola zamestnaná v rámci projektu „Perspektívy pre utečencov“, ktorý bol spustený v meste Luckenwald. Zmluvu dostala na dobu šesť týždňov.

Jej pracovný pomer však skončil oveľa skôr, ako bolo dohodnuté v zmluve. Hneď po nástupe jej bolo prikázané, aby si dala dole šatku z hlavy, čo ale odmietla so slovami, že tak nemôže urobiť v prítomnosti mužov.

Starostka Elisabeth Herzog-von der Heide okamžite reagovala a ženu z Palestíny prepustila s tým, že nosenie šatky porušuje náboženskú neutralitu radnice.

„Islamská šatka je prostriedok vyjadrenia náboženského pohľadu na svet,“ povedala starostka pre miestne médiá v stredu. Ďalej priznala, že pri výbere zamestnancov sa mala najskôr spýtať, či bude žena ochotná pracovať bez šatky a sľúbila, že nabudúce bude konať tak.

Toto prepustenie vyvolalo v Nemecku vlnu kritiky. Sven Petke, nemecký poslanec za stranu CDU sa vyjadril, že rozhodnutie starostky nemalo žiadny právny základ. Podľa neho ústavný súd už dávno rozhodol, že viera a osobné presvedčenie by nemalo byť vnímané ako problém.

Na druhej strane, krajná pravicová strana Alternatíva pre Nemecko AfD, tento čin podporuje.

„Ak ani kríž nie je dovolený v radniciach, tak potom by nemalo byť dovolené ani zvláštne moslimské oblečenie,“ povedal Thomas Jung, poslanec za stranu AfD.

„Starostka si zaslúži úctu a nie kritiku pre jej nepríjemné rozhodnutie,“ dodal.

(KPa, hs.sk, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru