Novinář odjel do Moskvy a byl naprosto šokován: Nebudete věřit, jak to tam vypadá

Válka na Ukrajině je v Moskvě sotva znatelná, napsal novinář listu The New York Times, který se vydal do Ruska zkoumat projevy války.

Rusko rozpoutalo válku zhruba před rokem a půl. Válka a problémy, které s sebou přináší, zase pronikají do života obyvatel chudých regionů nejrozlehlejší země světa, respektive pohraničí, kteří se musí vyrovnávat s následky ukrajinského ostřelování, uvádí se ve zprávě amerického listu.

“V Moskvě (…) se zdá, že západní sankce mají jen malý dopad, kromě toho, že na nápisech na obchodech, jako je Dior, je napsáno ‘Z technických důvodů zavřeno’ a že západní podniky nahradily firmy s novými úsměvnými názvy, jako je Stars místo Starbucks,” uvádí zpráva.

“Metro září čistotou, restaurace nabízející japonsko-ruskou fúzní kuchyni praskají ve švech, lidé platí za většinu věcí bezkontaktně přes telefon, v ulicích je absurdně vysoká koncentrace luxusních aut a internet funguje skvěle, stejně jako v celém Rusku,” pokračuje článek v amerických novinách.

V Moskvě podle něj válku připomínají snad stejně tak billboardy ministerstva obrany a v poslední době i plakáty žoldácké skupiny Vagner Jevgenije Prigožina, které se snaží nalákat muže do boje. Tyto reklamy vynikají na pozadí moderních rezidencí s anglickými názvy jako Trendy Towers nebo High Life.

Více info na cas.sk

Přejít nahoru