Fico

Slovensko se brzy může stát spojencem Ruska. Nebezpečný Robert Fico chválí Moskvu, jeho vzorem je Viktor Orbán

Již brzy se může Slovensko stát spojencem Ruska. Bývalý premiér Robert Fico vede v průzkumech před nadcházejícími volbami, psal iRozhlas. Chválí Moskvu a inspiruje ho Viktor Orbán.

Několik let po rozpadu Československa v roce 1993 byl již nově vzniklý samostatný slovenský stát důvodem k obavám. Zatímco ostatní postkomunistické státy přijaly liberální demokracii s nadšením, americká ministryně zahraničí Madeleine Albrightová Slovensko označila za „černou díru“ regionu, píše deník The Guardian. Členství v NATO bylo odloženo. Nakonec do něj Slovensko vstoupilo v roce 2004, ve stejném roce, kdy se stalo součástí EU. V obou těchto institucích se tehdy předpokládalo, že Slovensko má konečně ustálenou identitu a ustálené spojenectví.

Pak přišel Fico, prototyp populisty. Jako premiér v letech 2006-2010 a poté 2012-2018 se před domácím publikem ohrazoval proti západním zemím.

Všeobecně je obviňován z toho, že léta ve funkci premiéra využil k tomu, aby ze Slovenska udělal mafiánský stát. Nyní má šanci dokončit ohromující comeback, informuje portál pravda24.sk.

Na konci září se na Slovensku uskuteční předčasné volby. Průzkumy naznačují přímý souboj mezi nacionalisticko-populistickou stranou Smer a liberální stranou Progresivne Slovensko o právo vést příští vládu. Je to bitva, v níž se střetává minulost s budoucností, říká předseda strany Progresivne Slovensko, Michal Šimečka, píše deník Aktuality. Varuje, že Robert Fico a jeho extremističtí partneři chtějí vrátit Slovensko do minulosti, kdy stát ovládaly oligarchické struktury. Na těchto volbách hodně záleží nejen EU, ale i slovenské demokracii.

Přejít nahoru