Rakušan musí z vlády pryč! ANO hrozí hlasováním o nedůvěře

Pokud bude šéf vládního kabinetu a předseda ODS Petr Fiala i nadále držet ministra vnitra Víta Rakušana, poslanci opozičního hnutí ANO do konce příštího týdne sesbírají podpisy a vyvolají hlasování o nedůvěře kabinetu.

Na včerejší tiskové konferenci to oznámila předsedkyně klubu ANO Alena Schillerová.
Fiala podle ní i předsedy ANO a expremiéra Andreje Babiše dosud bagatelizoval informace serveru idnes.cz, že Rakušan měl šifrovaný telefon. Rakušan uvedl, že telefon měl po posledních sněmovních volbách kvůli obavám z odposlechů, ale prakticky ho nevyužíval.
Babiš podle Schillerové vyzval a ještě vyzve Fialu k jednání, prostor k řešení situace podle ní je. „Pokud premiér bude Víta Rakušana stále držet ve funkci, tak do konce příštího týdne sesbíráme podpisy a vyvoláme hlasování o nedůvěře vládě,“ řekla.
„Vít Rakušan dostal zdarma telefon s aplikací pro šifrovanou komunikaci od Stanislava Polčáka. Říká, že jej nechtěl, zatímco sám Polčák jeho slova popírá s tím, že jej o něj Rakušan sám požádal. Před časem ministr vnitra navíc tvrdil, že jej nikdy nepoužil.  Nyní však přiznal opak. Aplikaci používal, a to právě pro komunikaci s Polčákem. Vít Rakušan prokazatelně lhal. Tvrdí, že tak činil proto, že se obával odposlechů od bezpečnostní divize Agrofertu. Jako vždy se to snaží hodit na Babiše.
Já tvrdím, že jej používal proto, že přes něj komunikoval s aktéry kauzy Dozimetr. V tuto chvíli je naprosto nemyslitelné, aby pokračoval v pozici ministra vnitra. Vít Rakušan musí odejít. A já jej k tomu tímto vyzývám. Pane ministře vnitra, podejte demisi! Neprodleně,” uzavřel svou výzvu Rakušanovi Rajchl.
Více info na prvnizpravy.cz
Přejít nahoru