Pence označil Rusko, Írán a terorismus za jedny z největších světových hrozeb

Americký viceprezident Mike Pence označil RF, Írán a terorismus za jedny z největších světových hrozeb. USA jsou připraveny v boji s nimi pomoci všem spojencům z NATO.

„Od pokusů Ruska překonat mezinárodní hranice sílou, přes pokus Íránu o destabilizaci Blízkého východu, do globální hrozby terorismu, který může udeřit v jakýkoli čas na jakémkoli místě. Vypadá to, že je svět dnes nejnebezpečnější od dob pádu komunismu před čtvrt stoletím,” oznámil Pence v Atlantic Council a měl na mysli rozpad SSSR v roce 1991.

Také zdůraznil, že USA jsou zcela připraveny plnit své spojenecké povinnosti v rámci NATO a držet se principu, že napadení jednoho (člena NATO) se rovná napadení všech členů.
„Vzhledem k objevování se nových i starých protivníků se musí naše aliance dále rozvíjet, aby zvládla vzdorovat hrozbám dnešního a zítřejšího dne, obzvláště vzdorovat hrozbě terorismu,” dodal viceprezident.

Je charakteristické, že se ve svém vystoupení Pence odvolával na vystoupení prezidenta Donalda Trumpa na posledním summitu NATO. Avšak prezident státu nemluvil přímo o připravenosti USA ke kolektivní obraně v souladu s paragrafem 5 stanov NATO, za což ho kritizovali oponenti. Portál Politico dokonce sdělil, že původně vyzvali ministr obrany, ministr zahraničních věcí a poradce pro národní bezpečnost Trumpa, aby připomenul pátý paragraf, ale ve výsledku tato slova při vystoupení nezazněla.

Později Bílý dům vyjasnil, že prezident měl na mysli také princip kolektivní obrany, když hovořil o oddanosti USA Severoatlantické alianci.

(KPa, Sputnik, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru