Viktor Orbán

Viktor Orbán: “V otázce migrace nedojde k žádnému kompromisu. Ani dnes, ani v příštích letech. Budeme bránit naše hranice před migranty a také před bruselskými byrokraty,” dodal.

Představitelé Polska i Maďarska před pátečním jednáním ve španělské Granadě zopakovali svůj rozhodný nesouhlas s plány EU na nucenou relokaci migrantů.

V pátečním projevu ze španělské Granady, kde se desítky vedoucích představitelů EU sešly na třetím zasedání Evropského politického společenství, maďarský lídr zdůraznil, že jeho země bude i nadále vystupovat proti jakýmkoli plánům Bruselu, které by členské státy zavazovaly k přijímání žadatelů o azyl.

“To je politicky nemožné,” řekl Orbán novinářům v odpovědi na otázku, zda lze v této otázce dosáhnout jednomyslné dohody. “Dříve se dohodli, že budou jednomyslně rozhodovat o ceně regulace migrace, ale to se nedávno změnilo a balíček byl prosazen, přičemž obešel Maďarsko a Polsko,” dodal.

Vlády v Budapešti a Varšavě jako jediné setrvaly na svém odporu proti plánům, podle nichž by země byly povinny přijmout kvóty žadatelů o azyl, nebo by za jejich nedodržení čelily finančním sankcím.

Orbán dříve na Twitteru, prohlásil, že Brusel “právně znásilnil” jeho zemi tím, že prosadil své plány s kvalifikovanou většinou členských států, a zopakoval záměr své vlády návrhy odmítnout.

Čtěte také: Ursula von der Leyen chycena v Orbánově pasti

Proti migračnímu paktu se nadále staví i polští vládnoucí konzervativci.Premiér Mateusz Morawiecki v pátek napsal, že “Evropa stojí před zásadní volbou – vybrat si buď bezpečnost, nebo masovou nelegální migraci”.

Vládní strana Právo a spravedlnost (PiS) je v současné době pohlcena ostře sledovanými volbami, které se mají v Polsku konat 15. října, a na stejný den naplánovala konání referenda o bruselské reformě azylového systému.

zdroj: RMX

Přejít nahoru