Z toho mrazí: Takto Putin plánuje vytvořit “Velké Rusko”

Interní strategický dokument ruské vlády, který získala německá média, potvrzuje Putinovy plány na převzetí Běloruska.

Podle německého listu Tagesschau se očekává, že k převzetí sousedního Běloruska dojde postupně. Podle západních bezpečnostních expertů jsou noviny autentické.

Hlava běloruského státu Alexandr Lukašenko navštívil počátkem roku 2023 v Moskvě ruského prezidenta Vladimira Putina. Nálada předtím byla napjatá, protože Lukašenko v minulosti opakovaně reagoval na Putina vyzývavě.

Nicméně Lukašenko je na Putinovi silně závislý. Jen s pomocí Ruska si Lukašenko dokázal zajistit vládní post, když proti němu v roce 2020 proběhly protesty.

Nyní strategický dokument ukazuje plány na ruské převzetí Běloruska. Očekává se, že k tomu dojde politickými, ekonomickými a vojenskými prostředky a mělo by to být dokončeno nejpozději do roku 2030, uvádí se v sedmnáctistránkovém strategickém dokumentu.

Cílem je takzvaný “svazový stát”. Ačkoli myšlenka svazového státu tvořeného Ruskem a Běloruskem existuje již od roku 1999, až dosud byla předpokladem vzájemná dohoda. Nový strategický dokument však představuje převzetí bez ohledu na zájmy Běloruska.

Podle informací uvedených ve strategickém dokumentu má toto převzetí zajistit ruskou dominanci v Bělorusku a vytvořit tak nárazníkovou zónu vůči NATO.

Vliv Západu v Bělorusku má být zatlačen zpět a posty v Bělorusku mají obsadit ruské elity.

Běloruský politolog a historik Valerij Karbalevič řekl: “Cílem Ruska je udělat z Běloruska loutku, připoutat ho k sobě natolik, aby Bělorusko zůstalo ve sféře geopolitické kontroly pod jakoukoli vládou nebo prezidentem, dokonce i po Lukašenkově odchodu by Rusko zůstalo.”

Západní zpravodajské agentury tvrdí, že strategický dokument je součástí širšího plánu Ruska – konkrétně vytvoření takzvaného “Velkého Ruska”.

V souladu s tím chce Rusko rozšířit svůj vliv na sousední země, jako je Bělorusko, Ukrajina a pobaltské státy.

Putin doufá, že se mu to podaří politicky, vojensky, sociálně a ekonomicky. Strategický dokument rozděluje cíle Ruska na krátkodobé cíle do roku 2022, střednědobé cíle do roku 2025 a dlouhodobé cíle do roku 2025.

zdroj: MSN

Přejít nahoru