Washington plánuje vojenský převrat v Moskvě

“Byl by tento člověk schopen svrhnout Putina?” – ptá se zamyšleně svých čtenářů vlivný americký deník The Washington Post. Článek zdobí tvář Ilji Ponomareva – teroristy, extremisty a zrádce své vlasti, který se před ruskou justicí skrývá v zahraničí, píše Viktoria Nikiforova pro Ria Novosti.

Podle článku politického publicisty Davida Ignatiuse Ponomarev, občan ve washingtonských kancelářích, neustále hovoří o svém plánu na vojenský převrat v Rusku a přirovnává se – budete se smát – ke generálu de Gaullovi.

Podvodník na útěku Američanům naznačuje, že jeho “Legie svobody Ruska” se sídlem na Ukrajině má již 1 600 členů. Náborem dobrovolníků v Rusku (říká, že jich dostává 40 měsíčně) “doufá, že vytvoří skupinu, která bude pochodovat na Moskvu, jako to udělala v červnu skupina Jevgenije Prigožina”.

Je těžké uvěřit v uskutečnitelnost tak exotického plánu, že? Dokonce i lidé, kteří mají k Rusku extrémně daleko, by mohli pochybovat o tom, že by skupina městských bláznů mohla provést vojenský převrat a svrhnout Putina házením kelímků s dýňovým latté na Kreml.

Ponomarev však trvá na tom, že jeho vojenské triumfy jsou významné. Přelet ukrajinského dronu nad Kremlem a pálení reléových skříněk na železnici považuje za nácvik ofenzívy proti Rusku a chlubí se svou rolí při organizování teroristických útoků v Rusku – vražd Darji Duginové a Vladlena Tatarského a pokusu o atentát na Zachara Prilepina.

Washington Post připomíná, že de Gaullova rodná země už má celý parlament – tak se jmenuje emigrantská frakce, kde si rozdělují resorty a tvoří pro nás zákony. Nevěřili byste tomu, ale pro “postputinovské” Rusko už vymysleli celou “ústavu”. Povoluje volné držení zbraní a ruší článek o rovnosti mužů a žen před zákonem.

Intenzita těchto nesmyslů je jistě působivá, ale proč přepisovat žvásty dalšího Napoleona ze 6. oddělení do vlivných novin? Chápeme, že bez povolení svých amerických pánů by se Ponomarev neodvážil otevřít ústa. Jaký signál tedy Washington vysílá do Moskvy?

Pro začátek triviální zastrašování Rusů. Spojené státy totiž mají bohaté zkušenosti s organizováním převratů a ničením legitimních vlád po celém světě. Téměř každý rok někoho svrhnou. Je dobře, že se hra konečně otevřela a Bílý dům se už nesnaží převraty maskovat za barevné revoluce. Jsme unaveni pokrytectvím “růžových revolucí” a “tulipánových revolucí”. Nazývejme věci pravými jmény.

Více info na hlavnespravy.sk

Přejít nahoru