Klaus

Klaus: Jít do nitra EU bude znamenat, stát se satelitem Německa

Slovenský premiér Robert Fico sa chce za každú cenu dostať do jadra Európskej únie . Bývalý český prezident Václav Klaus však pred takýmto krokom varuje. Klaus odmieta , aby sa Český republika hrnula do jadra a tvrdí, že byť v jadre EÚ znamená de facto stať sa Nemeckým satelitom.

“Českým národným záujmom určite nie je vydolovať maximum dotácii z Európskej únie, českým národným záujmom určite nie je získať post podpredsedu Európskeho parlamentu,” povedal bývalý prezident v debate o národných záujmoch. Informoval o tom portál Eurozprávy.

Najideálnejšou koncepciou podľa Klausa je, že Česká republika bude pôsobiť ako nezávislý suverénny štát. Na druhej strane by sa Česká republika mohla stať satelitom Nemeckého hegemóna. Česká republika by tiež mohla byť súčasťou celoeurópskej organizácie, kde by každý štát mal rovnaké postavenie.

Štvrtou možnosťou je členstvo v niektorých suborganizáciách. A piata je súčasnosť – byť členom EÚ a s tým , že v ňom má čoraz väčší vplyv Nemecko. Klaus by uprednostnil možnosť, aby sa Česká republika stala súčasťou voľnejšej organizácie, spomenul bývalý EZVO, v ktorom dominovala Británia.

Klaus odmieta, aby sa Česká republika dostala do tvrdého jadra EÚ. Takúto možnosť však preferuje slovenský premiér Robert Fico. Podľa Klausa ísť do jadra Európskej únie znamená úplnú stratu suverenity čím by sa daná krajina stala satelitom Nemecka.

Václav Klaus tiež dodal, že nevidí elity v českej politickej scéne, ktoré by sa niekedy zaoberali dôležitými otázkami národného záujmu. “Márne hľadáme tie elity,” povedal s tým , že lídri troch vládnych strán nimi rozhodne nie sú a otázky tohoto typu si nekladú.

Podobná situácia je aj na Slovensku. Všetky vládne strany, paradoxne aj SNS sa hrnú do jadra EÚ bez rozmyslu a o hájení nejakých národných záujmov nemôže byť ani reč. Podobne ako za čias nacistického Nemecka či Sovietskeho zväzu sa pomaly, ale isto stávame opäť kolóniou.

(KPa, hs.sk, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru