Islámský stát

Teroristé z Islámského státu vyhlásili Izraeli válku

Podľa informácií z Blízkeho východu sa ISIS rozhodol vyhlásiť vojnu Izraelu. Informoval o tom Vladislav Vorobjov na portáli rusvesna.

Svoje rozhodnutie bojovať voči Izraelu ISIS podfarbil raketovým útokom na izraelské územie. Cieľom sa stalo letovisko Ejlat, ktoré navštevuje množstvo turistov z Izraela i turistov. Rakety vyleteli z územia Sinajského polostrova, z územia pod kontrolou Egypta.

Podľa ruskej agentúry TASS, ktorá sa odvoláva na palestínsku agentúru Maan, vo vyhlásení teroristov sa priamo hovorí o “začiatku vojny proti izraelským vrahom”. Egyptská pobočka ISIS sa prihlásila k zodpovednosti za uvedený raketový útok na izraelské letovisko. Teroristi ISIS uviedli, že vystrelili sedem rakiet.

Rakety zlikvidovala izraelská protiletecká obrana, Izrael nehlási žiadne výbuchy, materiálne škody a ani ľudské obete. Útok znepokojil len turistov, pretože zazneli sirény signalizujúce letecký poplach. Egyptská vláda, armáda a polícia už informovali, že incident vyšetrujú a začala sa akcia na elimináciu teroristov. Útoky zo svojho územia na Izrael vníma Egypt veľmi citlivo, pretože dokazujú, že egyptská vláda nemá v krajine úplne pod kontrolou situáciu a teroristi predstavujú problematický fenomén.

ISIS sa svojimi útokmi snaží narušiť nie práve najlepšie vzťahy medzi Egyptom a Izraelom. Sinaj predstavuje oblasť častých bojových stretov egyptských bezpečnostných síl so skupinami teroristov.

Izrael v januári zaradil do výzbroje aj systém protiraketových striel Chec 3, ktorý je schopný likvidovať medzikontinentálne balistické rakety protivníka ešte pred ich vstupom do atmosféry. Systém Chec, pre ktorý sa používa aj označenie Arrow, čo v oboch prípadoch v preklade znamená Šíp, je určený na detekciu a likvidáciu rakiet dlhého doletu.

Systém Arrow 3 bude súčasťou už existujúceho trojstupňového obranného štítu, kam v súčasnosti patrí Arrow 2, Železná kupola a Dávidov prak, ktoré vytvárajú nad Izraelom tzv. ochranný dáždnik. Arrow 3 bude podľa izraelského ministerstva obrany plne funkčný v priebehu niekoľkých mesiacov.

Tu si môžete pozrieť informačné video izraelskej armády pri ochrane svojích hraníc v oblasti Sinaja:

(KPa, hs.sk, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru