Ivan Mikloš: Imigraci je potřeba aktivně podporovat

Bývalý minister financií Slovenskej republiky a súčasný poradca ukrajinského režimu, Ivan Mikloš, tvrdí, že imigráciu treba vnímať aj v súvislosti s demografickým vývojom, ktorý je v Európe aj na Slovensku nepriaznivý. Podľa Mikloša by sme teda nemali imigráciu odmietať, ale aktívne ju podporovať.

Ivan Mikloš napísal na portáli HNonline blog, v ktorom sa venoval predsedovi strany SaS, Richardovi Sulíkovi. Miklošovi sa nepáči viacero jeho vyjadrení, a preto bol veľmi kritický.

Podľa Mikloša nie je pravda ani to, že Sulík je dobrý ekonóm :

“Sulíkovu kompetenciu v odvodovej a daňovej oblasti nedávno veľmi presvedčivo spochybnil bloger Marián Jánoš. Kompetenciu v celkovej ekonomickej oblasti opakovane spochybňuje samotný Sulík svojimi vyjadreniami.”

Miklošovi sa tiež nepáči, že Sulík odmieta pracovníkov z východnej Európy a Balkánu:

“Jeho názory, že dovoz lacnejšej pracovnej sily zo Srbska a iných krajín je pre Slovensko nevýhodný, odmietli všetci odborníci, ktorých názor som mal možnosť čítať (a nebolo ich málo). Najlepšie to vystihol jeden z nich, ktorý povedal, že ak by platila Sulíkova logika, tak USA by museli byť veľmi chudobnou krajinou.”

Bývalý minister financií sa následne dotkol aj problému migračného náporu v Európe:

“Imigráciu je potrebné vnímať aj v súvislosti s demografickým vývojom, nízkou pôrodnosťou a starnutím populácie, takže by sme ju nie že nemali odmietať, ale mali by sme ju aktívne podporovať.”

Ivan Mikloš bol v rokoch v rokoch 1991 – 1992 ministrom privatizácie. Od roku 1998 – 2002 bol podpredsedom vlády pre ekonomiku a v roku 2002 – 2006 pôsobil dokonca na pozícii ministra financií SR. Od júla 2010 do apríla 2012 opätovne pôsobil vo funkcii podpredsedu vlády a ministra financií SR v krátkej Radičovej vláde. V súčasnosti robí poradcu ukrajinskej vláde.

(KPa, hs.sk, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru