Ruská média: Petrohradská exploze byla „demonstrativní akce“

Exploze v Petrohradu metru pečlivě plánovaná a profesionálně organizovaná, řekli televizi RT bývalí pracovníci bezpečnostních služeb.

O tom svědčí například použití dvou výbušných zařízení (jedno se podařilo zneškodnit). Podle odborníků, je možnost zabránit takovému zločinu téměř nemožné. Podle oficiálních informací se oběti exploze se stala 11 lidí a 45 bylo zraněno. Podezření se soustředilo na občany Ruska a ze Střední Asie.

Výbuch nastal v petrohradském metru asi 14,30 hodin místního času ve vlaku, v úseku mezi stanicemi „Sennaja“ a „Technolický institut“. Podle zdroje agentury Interfax byla síla výbušného zařízení relativně malá (200-300 gramů TNT), ale k zvýšenému efektu přispělo, že se vlak pohyboval v tunelu.

Po výbuchu byly ve městě na Něvě všechny stanice metra uzavřeny. Policisté vše pečlivě prohledávají. Je známo, že na stanici „Náměstí Povstání“ bylo zneškodněno druhé výbušné zařízení, které bylo silnější než vybuchlá bomba.

Bezpečnostní orgány předběžně šetří incident jako teroristický útok. Vyšetřovací výbor zahájil trestní řízení podle příslušného článku, ale má v úmyslu prověřit i jiné verze toho, co se stalo, uvedla RT.

Souvislost s příjezdem Putina?

Ruský prezident Vladimir Putin, který je v současné době v Petrohradě, nařídil místním orgánům, aby přijaly veškerá nezbytná opatření na pomoc příbuzných zabitých a zraněných. Město vyhlásilo třídenní smutek.

Šéf vyboru Rady federace pro obranu a bezpečnost Viktor Ozerov nevyloučil souvislost mezi explozemi v petrohradském metru a příjezdem prezidenta Vladimira Putina.

K diverzi došlo zhruba v době, kdy prezident dokončil svůj projev na výročním mediálním fóru Ruské lidové fronty (ONF). Plán ruského vůdce zahrnuje setkání s jeho běloruským protějškem Alexandrem Lukašenkem. Jeho mluvčí Dmitrij Peskov však popřel mediální zprávy, že prezident údajně měl projet centrem Petrohradu v blízkosti stanice metra, kde došlo k výbuchu.

Jak RT uvedla, veterán antiteroristické skupiny „Alpha“ FSB podplukovník Alexej Filatov věří, že útočníci organizovali explozi v metru profesionálně. „Soudě podle záběrů měla exploze malou sílu, ale lidé byli zabiti a teroristé dosáhli svého cíle – způsobili velký rozruch, šíří strach a nejistotu, vytvářejí důvod pro hysterickou kritiku bezpečnostních služeb a vlády,“ řekl Filatov.

„V současné době, není, za účelem k dosažení těchto cílů, nutné vyhodit do povětří dvojčata, organizovat“ Nord-Ost“, obsadit nemocnici v Buděnnovsku. Extremisté se naučili pracovat s jednoduchými prostředky. To je jasně patrný z nedávných teroristických útoků v Evropě,“ uvedl expert.

Filatov věří, že výbuch v Petrohradě nelze považovat za projev nekompetentnosti bezpečnostních službách: „Jedná se o čistě matematický model. Pokud existuje vysoká hrozba teroristických útoků, pak kdokoliv může zůstat bez povšimnutí a položit výbušninu ke dveřím vozu.”

Je těžké odvrátit teroristický útok v metru

Člen protiteroristických operací na severním Kavkaze z Petrohradu Alexej Golubev řekl, že kvůli explozi v metru není třeba šířit paniku. „Petrohrad není o nic horší ani lepším než nějaké jiné město. Nicméně, nemohu nazvat jako náhodu teroristický útok, ale jeho vztah s příjezdem prezidenta. To musí prověřit vyšetřující orgány,“ řekl Golubev.

Předseda Fondu pro boj proti terorismu a drogám generálmajor FSB ve výslužbě Alexandr Michajlov naznačuje, že by teroristé mohli zorganizovat „demonstrativní akci“. Podle něj i když byli zabiti lidé a výbuch byl znásoben tím, že vlak byl v tunelu, nedošlo k vážnějšímu poškození okolí: „Tento fakt hovoří ve prospěch toho, že teroristé předvedli jakousi demonstrativní akci,“ sdělil Michajlov RT.

V novodobé historii Petrohradu je zaznamenáno osm teroristických útoků, kromě včerejšího dne, připomněla televize. Nejčastěji extrémisté umísťovali bomby na železnici a v metru. Největší teroristický útok se uskutečnil 27.listopadu 2009. V důsledku zničení železniční trati bylo zabito 28 cestujících vlaku „Něvský expres“.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru