Donald Trump: “Spojené státy vyhrály dvě světové války, ne Rusko nebo někdo jiný!”

Americký prezident Donald Trump, který hovořil před příznivci na Floridě, označil Spojené státy za zemi, která vyhrála dvě světové války a dostala komunismus na kolena, informoval Fox Television.

„Jsme národ, který vykopal Panamský kanál, vyhrál dvě světové války, poslal člověka na Měsíc a dostal komunismus na kolena,” řekl Trump.

Poté se obrátil na své příznivce s povzbudivými slogany, uvedla televize.

Trumpovo prohlášení je poněkud zkratkovité a řada historiků asi zbystří. Nikdo nepochybuje, že Spojené státy měly ohromný podíl na vítězství spojenců v obou válkách. Ale takhle jednoduše by to žádný znalý člověk prohlásit nemohl.

První světová válka začala v roce 1914 a trvala téměř do konce roku 1918. Spojené státy dlouho držely neutralitu a vyhlásily válku Německu až 6. dubna 1917. Jedním z důvodů byl incident poblíž jihovýchodního pobřeží Irska, když německá ponorka potopila britskou linkovu loď „Lusitania”, která plula ze Spojených států do Anglie.

Během druhé světové války (1939-1945) SSSR, Spojené státy a Velká Británie se dohodly na otevření druhé fronty v západní Evropě už v roce 1942, ale k angloamerickému vylodění v Normandii došlo až v roce 1944. Nicméně od konce roku 1941 USA bojovaly s militaristickým Japonskem v Tichomoří.

Reakce Ruska se dala očekávat a vlvný senátor Alexej Puškov jen suše prohlásil: „Při zhodnocení historie by si měl Trump pamatovat, že v první světové válce měly USA jen pomocnou roli, a ve druhé by neporazily Hitlera bez Sovětského svazu.“

Je přitom zajímavé, že nyní se rozjíždí propagandistický spor, kdo vlastně porazil „Islámský stát“. USA tvrdí, že to byly v Iráku a Sýrii ony (s mezinárodní koalicí), a nikoliv Rusko, zatímco Rusko hovoří o celkové porážce IS v Sýrii za pomoci svého letectva syrské armádě a iránských sil.

(JRu, prvnizpravy.cz)

Přejít nahoru