Moskva slibuje Londýnu, že bude svých činů litovat!

Ruská reakce na na vyhoštění 23 ruských diplomatů z Londýna a pozastavení dvoustranných kontaktů bude taková, že Spojené království bude litovat nezodpovědnosti svých činů.

Prohlásil to místopředseda výboru Rady federace pro mezinárodní záležitosti, bývalý velvyslanec Ruské federace ve Spojených státech Sergej Kisljak.

Včera britská premiérka Theresa Myová oznámila, že v souvislosti s případem otravy agenta Sergeje Skripala a jeho dcery v anglickém Salisbury bude vyhoštěno 23 ruských diplomatů. Dále zrušila dvostranná setkání s ruskou stranou, například s ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem, a že bude zmrazen majetek Rusů, kteří jsou podezřelí z podkopávání stability Spojeného království.

„Naše odpověď bude tvrdá. Reakce bude, že Spojené království bude litovat svých opatření,” řekl  Kisljak. Nazval akce Londýna v souvislosti s případem Sergej Skripal za „nezodpovědné a nečestné”.

„Je škoda, že naše vztahy klesly na takovou úroveň. Spojené království si zaslouží tvrdou a ostrou odpověď,” dodal.

Britská premiérka ukázala na Rusko, že s „vysokou pravděpodobností“ stojí za otravou Skripala a jeho dcery nervově paralytickou látkou typu „novyčok“, která se dříve vyráběla v Rusku. Ovšem jiné důkazy a fakta směřující na Rusko neuvedla.

Někteří odborníci vyslovili pochyby o tom, že by do případu Skripal bylo Rusko zapleteno.  Nějak se jim nezdá, že by tajné služby použily látku, která by přímo ukazovala na Rusko. Podotkli, že je tisíc jiných způsobů, jak zabít člověka. Dále se jim nezdá, že by Moskva vyprovokovala už tak protirusky naladěnou vládu Mayové v předvečer prezidentských voleb a pořádání mistrovství světa ve fotbale.

Zajímavá je i poznámka zakladatele WikiLeaks Juliana Assange, že jestli se tedy opravdu Rusko účastnilo otravy Skripala, tak jako provokaci s vědomím, že to padne na její hlavu a s vědomím, že Velká Británie na to bude reagovat. Což se i stalo. A s jistou ironií dodal, že potom Mayová skočila na tuto past, a Rusko je na reakci Mayové připraveno a těší se na plánovanou odvetu.

Moskva rozhodně popřela obvinění a poukázala na zničení chemických zbraní již loni s tím, že tento jed může vyrobit každá kvalifikovaná laboratoř, jakékoliv země. Připomněla, že požádala Londýn o vzorek oné látky, ale Londýn to nevyslyšel.

(JRu, prvnizpravy.cz)

Přejít nahoru