BV: Putin ví, jak hrát šachy, ale nikomu nechce dát mat!

Dodávka komplexů S-300 Sýrii je proto pouze signálem pro západní země a Izrael, ačkoli Rusko mohlo jednat mnohem tvrději, napsal Antoine de Lacoste, autor článku.

Rusko oznámilo, že dodá syrské armádě raketový systém S-300. Podle novináře Boulevard Voltaire Antoine de Lacoste, je to na první pohled logická zpráva: po nedávné agresi USA, Francie a Británie proti Sýrii se Kreml rozhodl posílit síly protivzdušné obrany svého spojence, aby odradila případné nové válečné kroky.

Jak je však patrné z počtu střel, které Syřané zachytili, že jejich protiletadlová obrana není v katastrofické situaci. Navíc, čas od času, a Izrael narušuje vzdušný prostor Sýrie a jejích spojenců, ale většina západních zemí tím není příliš znepokojena, poznamenal autor:„Vypadá to, že si už všichni zvykli, že mezinárodní právo nemá nad Izraelem žádnou moc.“

Historie komplexů S-300 však probíhá již dlouhou dobu: Damašek na ně několik let čeká, zatímco Izrael je proti. A ukázalo se, že Putin poslouchal toho druhého a odkládal dodávku.

„Putinova diplomacie je velmi odlišná od diplomacie západního světa, který ho někdy inspiruje: žádné moralizování a vůdci nejsou rozděleni na dobré a špatné. Jsou zde spojenci, kteří nejsou opuštěni, ale rozhovor je veden s každým, dokonce i s těmi, kteří napadají jeho spojence,” konstatoval autor článku.

Dnešní situace se však změnila, zdůraznil de Lacoste. A rozhodnutí dodat komplexy je signálem západní koalici, aby v Sýrii nepřijímala provokace s chemickými zbraněmi.Navíc podle autora článku by bylo užitečné upřesnit, kdo financuje „Bílé přilby“, jejichž jméno neustále zní, když jde o hlavní manipulaci.

A přesto sám Putin neoznámil dodávky S-300. Autor rovněž konstatoval, že ruské základny v Sýrii mají systémy S-400, ale o tom dát Syřanům tito „vysoce účinné“ řízené střely, se řeč nikdy nevedla, protože jinak by to vyvolalo obrovský hněv Izraele a Spojených států a mohlo by s to stát záminkou pro válku.

„Putin ví, jak hrát šachy, ale nikomu nechce dát mat, kromě islámistů, samozřejmě. A díky této  diplomacii je dnes jedinou hlavou státu, který může hovořit se všemi aktéry v syrské otázce,” dodal novinář Boulevard Voltaire.

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru