Stoltenberg: Musíme se vyrovnat s terorismem i s agresivitou Ruska

Stoltenberg  doufá, že Rusko  dříve či později pochopí, že ze spolupráce s NATO bude mít větší prospěch než z konfrontace.

Navzdory skutečnosti, že Rusko přilévá olej do ohně na východní Ukrajině a podporuje režim Bašára Asada,  generální tajemník NATO Jens Stoltenberg říká, že cílem aliance není vyprovokovat konflikt, ale předcházet konfliktům.

 

“NATO nechce novou studenou válku nebo závod ve zbrojení,” řekl šéf  Severoatlantické aliance.

V rozhovoru Stolteberg upozornil na skutečnost, že NATO již není schopno bránit své členy před napadením, tak jako předchozích téměř 70 let

„Po skončení studené války, jsme snížili naši přítomnost v Evropě a zaměřili se  na ukončení etnických konfliktů na Balkáně a terorismu v Afghánistánu. Nyní jsme schopni posílit společnou obranu Evropy a přímo reagovat na agresivní politiku Ruska. Rusko je odpovědné za nezákonnou  anexi Krymu, destabilizaci východní Ukrajiny, jakož i za počítačové útoky a jiné agresivní akce proti řadě zemí,“ uvedl  Jens Stoltenberg.

Na otázku, zda za daných okolností má význam dialog s Ruskem, generálního tajemník NATO, řekl: „Jsem Nor, moje země sousedí s Ruskem. Za ta léta jsme s ním diskutovali právě proto, že jsme byli členem NATO, aliance nám poskytla pro to  platformu. ”

“Rusko je náš největší soused a měli bychom se snažit mít lepší vztahy. Neříkám, že je to snadné. Domnívám se však, že dříve nebo později bude Moskva chápat, že bude mít prospěch ze spolupráce s námi více než z konfrontace. Rada Ruska-NATO se schází tento týden, mám zájem o výsledky,“ zdůraznil Stoltenberg.

Jens Stoltenberg nesouhlasila s hlasy, které jsou v Evropě slyšet, že vztahy NATO s Ruskem se vrátí do starých dobrých časů.

 

„Na Ukrajině nebude žádný návrat do starých časů, tak dlouho, dokud Rusko nezmění své chování,“ – řekl a dodal, že NATO má nyní stále více a více vojáků na východní straně Evropy, síly rychlé reakce. Poprvé od konce studené války se zvýšily výdaje členských států na obranu.

Generální tajemník NATO rovněž uvedl, že vzhledem k aktivní účasti Aliance v oblasti Středomoří nebudou ignorovány problémy na východním  křídle. Aliance se nemůže rozhodovat: Čelit terorismu na jihu nebo stále agresivnějšímu Rusku na východě.

 

“Musíme se vyrovnat s oběma hrozbami. Jsme největší spojenectví na světě, reprezentujeme polovinu ozbrojených sil světa. Máme obavy jak z terorismus na jihu, který může zasáhnout ulice  našich měst, ale i z Ruska, Severní Koreje a napadení kyberprostoru. Jsme schopni se vypořádat s každým z nich,“  shrnul v rozhovoru Jens Stoltenberg , šéf NATO.

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

 

Přejít nahoru