Mayová: Druhé referendum o brexitu bude hrubou zradou demokracie!

Politička rovněž kritizovala myšlenku uspořádat opakované referendum o stažení Spojeného království z Evropské unie, přičemž považuje takovou iniciativu za „hrubou zradu britské demokracie”.

Budoucí měsíce budou rozhodující pro formování budoucnosti Spojeného království a její vláda čelí velmi zjevné výzvě. Musí uvést do života demokratické rozhodnutí obyvatel a zajistit odchod Spojeného království z Evropské unie dnem 29. března 2019, napsala britská premiérka Theresa Mayová v článku pro The Daily Telegraph.

Podle ní v červenci brtitská vláda učinila řadu návrhů, které by mohly přinést „novou dynamiku” do jednání mezi Bruselem a Londýnem. A představy předložené vládou jsou „dobrou dohodou” pro Spojené království, uvedla.

Tato opatření zajišťují zachování obchodních vztahů a ochranu společných prostředků bezpečnosti. Ale skončí s „obrovskými platbami” do rozpočtu EU, což umožní Británii financovat dlouhodobý plán pro systém zdravotní péče. Krom toho  přestane působit v zemi pravomoc Evropského soudu. Opustí jednotný trh a celní unii, což mu umožní uzavřít vlastní dohody s jinými státy.

„Chceme se dostat ven tím, že dostaneme dobrou dohodu. A jsme si jistí, že toho můžeme dosáhnout,” zdůraznila Mayová. Zároveň uznává: Londýn a Brusel se připravují na pravděpodobnost, že se nakonec nebudou schopni dohodnout.

„Některá odvětví budou skutečným testem pro Spojené království a EU. Budeme však i nadále prosperovat. Pokud to bude nutné, budeme připraveni zrušit dohody. A nebudeme nuceni dělat kompromisy ohledně návrhů, které neodpovídají našim národním zájmům,”slibovala šéfka vlády.

„Neustoupím těm, kteří chtějí vznést otázku druhého referenda. V létě roku 2016 vyjádřili svůj názor miliony Britů. V mnoha případech poprvé za desetiletí věřili, že byl jejich hlas důležitý … Opět se zabývat touto otázkou znamená, že bychoms se dopustili hrubé zrady naší demokracie, zrady této důvěry,” zdůraznila Mayová.

Poznamenala, že se nelze omezovat na „dobrou dohodu brexitu” a „nové odvážné partnerství s EU”. Orgány Spojeného království v zemi dělaly důležitou práci na vybudování ekonomiky, která funguje pro všechny, a skutečné hodnoty, kdy příležitosti člověka již nebudou záviset na jejich původu, tvrdí v článku.
“Pokud se budeme držet tohoto kurzu v nadcházejících měsících, budeme schopni vytvořit pro naši zemi mimo Evropskou unii odvážnou a vzrušující budoucnost. Můžete mi v této věci věřit,” uzavřela Theresa Mayová.

 

Je očividné, že se premiérka pokouší uklidnit radikální část konzervativců, kteří ji podezřívají z “příliš měkké” dohody o odchodu z EU.

 

A v jednom se politologové s britskou premiérkou shodují – bude to odvážná a vzrušující budoucnost Velké Británie. Ale již se neshodují, zda bude mít temnou nebo světlou podobu.

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru