Zemřít jako mučedník. Příslušník al-Káidy podal unikátní svědectví

Silný příklad celému světu

Poté, co IS ztratil útočiště ve východní Sýrii, politici na obou stranách Atlantiku čelí otázce, jak naložit se západními “zahraničními bojovníky” a Viñas se domnívá, že jeho zkušenost může být v této diskuzi užitečná.

Viñas byl prvním Američanem, který se po teroristických útocích z 11. září 2001 přidal k al-Káidě, následně byl zatčen v Pákistánu, předán americkým úřadům a poslán do New Yorku. Odseděl si trest a nyní se snaží své činy odčinit. Domnívá se, že ostatní džihádisté mohou učinit to samé a přispět západní společnosti v boji proti islámským radikálům.

“Poskytnout jim takovou možnost může dát silný příklad naším spojencům a zranitelným lidem z celého světa,” píše bývalý terorista. Američan hispánského původu vyrostl na Long Islandu, následně konvertoval k islámu a v roce 2007, ve věku 24 let, odcestoval do Pákistánu a Afghánistánu, jelikož nesouhlasil s americkým postupem ve válce s terorismem a chtěl bránit muslimské země před Západem. Vzpomíná, že jeho život tímto získal smysl, přičemž jeho cílem bylo bojovat a zemřít jako mučedník, statečný muslimský válečník.

 

Po krátkém působení v místních bojůvkách se Viñas připojil k al-Káidě. V roce 2008 zadržely pákistánské úřady poté, co prošel několikaměsíčním výcvikovým táborem uvedené skupiny a zapojil se do bojů.

Zpět ve Spojených státech se Viñas nakonec rozhodl odvrátit od džihádistů a pomoci Spojeným státům nalézt a zlikvidovat vedení al-Káidy v Afghánistánu a Pákistánu. Za tímto účelem poskytl důležité informace více než desítce tajných služeb amerických spojenců. Přestože soud označil jeho spolupráci za “mimořádnou”, vyměřil mu 8,5 roku vězení.

“Nyní můžu říct, že jsem díky tomu lepší člověk,” pokračuje někdejší džihádista. Domnívá se tedy, že může poskytnout užitečné rady. Poukazuje na výzkum realizovaný George Washington University, podle kterého je známo jen 59 případů, kdy Američan odcestoval do Sýrie a přidal se k IS. Dodává však, že americký prezident Donald Trump nedávno vyzval evropské spojence, aby přijali a postavili před soud na 800 svých bojovníků IS, které vojáci USA v Sýrii zajali.

Naděje na nový život

Zatčení, plná spolupráce, pokání a příslib nápravy je podle Viñas realistická cesta pro mnoho západních džihádistů, kteří nemají na rukou krev, nezabili žádného západního vojáka, jsou ochotní uznat chybu a pykat za ní ve vězení. “Postavil jsem se před americký soudní systém a přiznal svou vinu, pokud šlo o obvinění z terorismu vůči mně vznášená,” konstatuje bývalý extremista. Dodává, že u soudu vyjádřil hlubokou lítost a naději, že jeho činy poslouží i dobré věci.

Mnoho občanů západních zemí se přidalo k IS v ideologickém zápalu, kvůli dobrodružství, možnosti naplnit islámskou utopii či z pocitu náboženské povinnosti, míní Viñas.  Deklaruje, že pro USA a jejich evropské spojence může jít o cenné osoby, ačkoliv to na první pohled nemusí takto vypadat.

“Předně, stejně jako já, mohou mít pohled zevnitř a tudíž i informace o tom, jak IS funguje a jak byl organizován a možná i indicie ohledně místa pobytu jeho vedení,” vysvětluje bývalý terorista. Dále podotýká, že západní džihádisté mohou poskytnout informace o tom, jak se radikalizovali a přiklonili k extremismu. V neposlední řadě, až si odpykají trest a popřemýšlí o svých rozhodnutích a smíří se sami se sebou, mohou být ochotni mluvit s mladými a předávat jim svou těžce protrpěnou zkušenost, míní Viñas.

Tito bývalí teroristé budou mít statut dobrovolníků, kteří “byli u toho” a budou moci vysvětlovat, že připojení se k samozvanému chalífátu v praxi nepřipomínalo videa na sociálních sítích, ale šlo o rozhodnutí, které si ti, pro které tento krátký výlet neskončil smrtí, ponesou do konce života, tvrdí bývalý džihádista. Soudí, že tyto osoby potřebují zároveň jistou neději na nový život, podobnou té, jako dostal on sám.

Ještě před rokem, kdy Viñas opustil vězení, nemohl najít zaměstnání a byl odkázán na podporu. To se nyní změnilo, má práci a uchytil se ve výrobě. Navíc přednáší o své zkušenosti příslušníka al-Káidy v naději, že poskytne americkým zpravodajcům, policistům a analytikům informace o tom, co ho svedlo na scestí, i o cestě, jakou u něj proběhla deradikalizace a přeměna v prospěšného občana.

USA nemají žádné vězeňské nápravné programy, které by bývalé džihádisty připravovaly na život po propuštění, ale Viñas se domnívá, že spolu s dalšími jedinci s podobnou zkušeností se může stát modelovým příkladem pro zahraniční bojovníky IS. “Spojené státy mohou jít svým spojencům příkladem – přijmout zpět Američany, kteří se přidali k IS a nechat americký právní systém pracovat,” píše bývalý terorista. Myslí si, že poté, co si tyto osoby odpykají své tresty, mohly by své vlasti posloužit jako vítaný zdroj v boji proti terorismu.

(zdroj: eurozpravy.cz, Marek Bláha, foto: Pixabay)

 

Přejít nahoru