Válka připravila ukrajinské sportovce o život, několik Rusů s Putinovými kroky nesouhlasí a kritizuje ho

“Hrdinové nikdy neumírají. Vyjadřujeme hlubokou soustrast rodině, přátelům a příbuzným,” uvedly oficiální webové stránky ukrajinského biatlonu, které citoval server iDnes.cz.

Kličko také vstoupil do armády
V předchozích hodinách se smrt prohnala i mezi ukrajinskými fotbalisty. Nedaleko Kyjeva zahynul 21letý Vitajij Sypylo z mládežnického týmu Karpaty Lvov a 25letý Dyma Martynenko z FC Hostomel spolu se svou matkou při bombardování jejich domu.

Další sportovci – bývalý tenista Serhij Stachovskij, bývalý boxerský šampion v těžké váze Vladimir Kličko a současní profesionální boxeři Vasyl Lomačenko a Oleksandr Usyk – se v minulých dnech přihlásili do služeb ukrajinské armády jako aktivní záložníci.

Pavlyuchenkova žije ve velkém strachu
Zatímco ukrajinští sportovci se stávají přímými účastníky válečného běsnění, někteří ruští sportovci vyjadřují zjevný nesouhlas s invazí na územně i historicky blízké sousedy. Mezi nimi je i tenistka Anastasia Pavlyuchenkova. Ruská tenisová jednička a světová čtrnáctka se na sociální síti nepřímo zmínila o prezidentovi Vladimiru Putinovi.

“Nesouhlasím s přijatými rozhodnutími. Rusko reprezentuji celý život, je to můj domov. Nyní však žiji ve velkém strachu. Osobní ambice nebo politické motivy nemohou být ospravedlněním násilí. Nebojím se to říct nahlas.”

Válka je ta nejděsivější věc
Ještě emotivnější vzkaz pro strojce největšího vojenského konfliktu posledních let zanechala někdejší skvělá krasobruslařka Taťjana Vološarová. Rodačka z ukrajinského Dněpropetrovsku je olympijskou vítězkou a mistryní světa v kategorii dvojic, kterou získala po boku Maxima Trankova v barvách Ruska na olympijských hrách v Soči 2014 a na mistrovství světa v Londýně 2013, ačkoli předtím reprezentovala Ukrajinu. Později se s Trankovem vzali a mají spolu dvě děti.

“Válka je to nejděsivější, co se mohlo stát. A že se to stane v roce 2022, je pro mě něco nepředstavitelného. Ještě bolestnější pro mě je, že proti sobě bojují obyčejní Ukrajinci a Rusové. Nikdo se zdravým rozumem si nemůže myslet, že je to správné. Stali jsme se rukojmími politické situace v našich zemích, můžeme jen čekat a modlit se,” cituje iDnes.cz pětatřicetiletou Volosožarovou.

SITA

Přejít nahoru