V Malešicích přibývá uprchlíků, kteří nezvládají platit byt, tvrdí koordinátor

Iniciativa Hlavák zajišťovala od začátku války pomoc Ukrajincům, kteří utíkají před válkou a dorazí vlakem do Prahy. Jak vypadaly začátky vašeho působení na hlavním nádraží?
Iniciativa Hlavák na hlavním nádraží působí už od roku 2015, kdy začala válka v Sýrii. Vláda se ale tehdy proti pomoci uprchlíkům z Blízkého východu stavěla, ani veřejnost na ně nebyla naladěná. Takže jsme jim alespoň dávali na cestu balíčky s jídlem, pleny, hygienické potřeby, měli možnost odpočinku a sprchy.

Když začala válka na Ukrajině, někteří lidé od nás z organizace byli rezervovaní, protože si ještě pamatovali nevoli veřejnosti a státu z předchozí uprchlické krize. Nakonec jsme si ale řekli, že do toho půjdeme a budeme na hlavním nádraží pomáhat organizovaně.

Žádná pomoc, jenom restrikce
Jak fungovala vaše spolupráce s městem a dalšími organizacemi?
Na začátku jsem cítil trochu nedůvěru, protože jsme původně pomáhali uprchlíkům z Blízkého východu, což se institucím moc nelíbilo. Postupně jsme tam ale s Organizací pro pomoc uprchlíkům (OPU), hasiči, Správou železnic a dalšími neziskovkami vytvořil dobrý kolektiv, který fungoval a měl společné cíle.

Pak ale přišla doba, kdy z Ukrajiny začaly přijíždět převážně romské rodiny a pomoc se začala snižovat. Ministerstvo vnitra ani město nevědělo, jak situaci řešit, nic nefungovalo. Proto se šlo restriktivními cestami a s tím jsme moc nesouhlasili. Snažili se uprchlíkům zmenšit komfort, který už tou dobou na nádraží nebyl skoro žádný.

Více info na idnes.cz

Přejít nahoru