Aktuálně

Aktuálně z USA: Kongres bude vyšetřovat politické strany v Evropě

Americký kongres bude v následujících měsících sledovat politické strany v Evropě, které mají kritický postoj k Evropské unii nebo NATO. Důvodem je podle Spojených států obava z infiltrace Ruska. Tuto činnost bude mít v Evropě na starosti nejmenovaná zpravodajská služba a hodlá tak vyšetřovat všechny kritické strany v Evropě.

Politické strany, které budou podezřelé z tohoto kritického postoje vůči EU, mohou hrozit sankce ze strany Spojených států. Informaci zjistil britský Telegraph s odkazem na Jamese Clappera, který byl pověřen právě kongresem USA. Spojené státy v čele s Barackem Obamou tak mají za cíl vypátrat možnou ruskou infiltraci do politických stran, které mají kritický postoj vůči Evropské unii.

Aktuálně z USA: Americký kongres bude vyšetřovat strany v EU, důvodem je možná infiltrace Ruska

Důvod k tomuto podezření je podle Spojených států zcela evidentní. Spojené státy totiž podezřívají Rusko z toho, že se snaží ovlivnit NATO o zakázání rozmístění amerických raket v Evropské unii a také se snaží o přerušení ekonomických sankcí vůči samotnému Rusku. Evropská unie tyto akce Spojených států už schválila a tvrdí, že se jedná o správné kroky, které pomohou ochránit demokracii a hodnoty Evropské unie. Mezi vyšetřovanými zeměmi se nachází například Francie, Holandsko, Maďarsko nebo také Česká republika.

Zdroj: Konzervativnyvyber
Foto: Joseph Sohm / Shutterstock.com

Přejít nahoru