Homo sapiens

Americký vědec: 21. století bude posledním stoletím Homo sapiens

Nebude to válka, politika nebo chudoba, která nakonec zničí lidstvo. Americký astronom Seth Shostak došel k přesvědčeni, že XXI století bude posledním pro lidstvo v podobě, jak ho známe. Podle něj brzy „staré lidstvo” nahradí nový druh – „děti cizinců.” Homo sapiens čekají velké změny, tvrdí vědec.

Homo sapiens čekají v dalším století velké změny

Vědec věří, že úspěchy v oblasti genetických změn člověka a vývoj umělé inteligence povede k tomu, že se zástupci nového typu inteligentních bytostí stanou dominantními ve světě do roku 2100, píše Daily Mail. Nemusí se, jak uvedl, nutně jednat o katastrofu, nýbrž i o pozitivní vývoj. Přesto Shostakovy předpovědi vyvolávají minimálně tísnivý dojem.

Shostak je přesvědčen, že do této doby se vědcům podaří pochopit biologii na molekulární úrovni, a budou schopni léčit všechny nemoci, což odstartuje „éru designu dětí“. V důsledku toho, dochází k závěru, spatří svět nové pokolení potomků, které se bude lišit od současných lidí. Kromě nově geneticky vymodelovaných děti a kolonizace vesmíru, lidstvo změní globální umělou inteligenci, která lidem umožní převést většinu práce na stroje,uvedl Shostak.

Každý očekává, že naši potomci budou osídlovat kolonie na Měsíci nebo na Marsu

Je přesvědčen, že lidé začnou dobývat minerály na přilehlých planet a postupně je kolonizovat, zároveň tak řešit problematiku přemnožení Země. Podle Shostaka bude nejprve obydlena orbita Země. „Každý očekává, že naši potomci budou osídlovat kolonie na Měsíci nebo na Marsu, ale lepší je začít s osvojením prostoru v blízkosti Země – stavět obrovská oběžná stanoviště kde lze žít bez skafandrů,” říká Shostak. Poznamenal, že můžete připravit neomezené množství lidí na život ve stavu beztíže s pomocí biotechnologií.

Podle předpovědí Shostaka, ke konci XXI. století nový druh inteligence nahradí Homo sapiens, kteří existovali posledních 50 tisíc let. Tvrdí, že rozvoj genetického inženýrství a umělé inteligence ve svém důsledku změní lidstvo  a  zastíní problémy v politice, války nebo ekonomiku. Podle vědce jsou jeho prognózy nevyhnutelné a za tisíc let nebudou mít „lidé-cizinci” nic společného s dnešním lidstvem.

Zdroj: Prvnizpravy

Přejít nahoru