Německo zvažuje uvalení sankcí proti Polsku

Německá politická strana podala návrh, aby byly uvaleny sankce na Polsko, za jejich nově schválené zákony o médiích, jenž porušují zásady unie. Zástupci politické strany Křesťanskodemokratické unie tak varují, že se uvažuje o uvalení ekonomických sankcí na tuto zemi. Kontroverzním se stal v Polsku zákon, který před několika dny schválila nově zvolená polská vláda.

Zavedení ekonomických sankcí je neodkladné, jelikož bude politický dialog bez výsledku

Zákon tak dává pravomoc vládě, aby měla větší kontrolu nad médii v zemi. Vláda v Polsku také schválila zákon, který dovoluje vládě odvolávat soudní činitele v zemi. Tyto kontroverzní zákony způsobily v zemi velké rozbroje. Konaly se také několikatisícové demonstrace v několika městech po celé zemi a lidé tak dávali najevo svůj nesouhlas s kroky vlády.

Německo a politická strana Křesťanskodemokratická zvažuje návrh uvalení sankcí proti Polsku

Pro Der Spiegel komentoval situaci ohledně sankcí Volker Kauder, který apeluje na státy EU, aby neztrácely odvahu s udělováním sankcí na členské země, pokud porušují hodnoty Evropské unie. Polsko se podle politika musí naučit, že nelze akceptovat porušení evropských hodnot. Polský prezident Andrzej Duda podepsal a uvedl v platnost tento zákon o médiích 7. ledna tohoto roku a pobouřil tak značnou část polského obyvatelstva, včetně několika lídrů zemí v Evropské unii.

Foto: wjarek / Shutterstock.com

Přejít nahoru