NYT: Erdogan? Nejhorší obavy se naplnily!

Nejhorší obavy západních partnerů Ankary se naplnily poté, co vyhrála jeho Strana spravedlnosti a rozvoje v parlamentních volbách, píše The New York Times. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan znovu překročil všechny hranice, když se odkazoval v rozhovoru s novináři na „nacistické Německo”. To byla šokující slova světového lídra, zejména toho, který stojí v čele údajné demokracie a je členem NATO.

NYT varuje: Erdogan a jeho strana vyhráli ve volbách

Na druhé straně to není překvapující, vzhledem k jeho pověsti autoritářského vůdce, nakloněného k porušování lidských práv, právního státu, svobody projevu a dalších politických svobod, konstatuje The New York Times. „Od té doby, co se před deseti lety se dostal k moci, využíval své ministerské a pak prezidentské pravomoci k potlačení médií, odborů a dalších oponenty,” zdůraznily noviny.

Spojenci Turecka sledovali brutalitu turecké armády

Nejhorší obavy ohledně chování tureckého prezidenta se naplnily poté, co vyhrála jeho Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP) v nejdůležitějších volbách v listopadu,pokračuje publikace. Ještě před hlasováním Erdogan obnovil svoji válku proti Kurdské strany pracujících (PKK) ve snaze zvýšit své hodnocení před volbami, a zlikvidoval tak dvouleté příměří.

„Spojenci Turecka, Amerika a Evropa, v ostudné nečinnosti sledovaly brutalitu turecké armády, zapříčiněných leteckými útoky na kurdské cíle na jihovýchodě země,” uvedly NYT. Bomby dopadaly na desítky obydlených oblastí, a v důsledku vojenského tažení od počátku roku 2015 bylo zabito 3100 kurdských rebelů a blíže neurčený počet civilistů.

„Erdogan by mohl ukončit válku a zahájit proces integrace Kurdů do turecké politiky, ale místo toho se pohybuje v opačném směru, což je důvod, proč stále více lidí obrací k radikalismu, kdy věří, že násilí je jediný způsob, jak dosáhnout větší autonomie,” uvedl americký deník.

Navíc turecký prezident nepřikládal náležitý význam boji proti IS, a podpořil tak růst napětí v regionu, napsaly The New York Times. „Pan Erdogan je již vzdálen dobám, kdy by mohl být považován za uznávaného vůdce demokracie muslimské většiny a spolehlivým partnerem v regionu,” uzavřely noviny.

Foto: Orlok / Shutterstock.com

Přejít nahoru