Uprchlíci v Německu

Uprchlíci v Německu způsobili masivní protesty PEGIDY

Četná videa z protestů PEGIDY o sobotním propuknutí násilností podle tvrzení pronášených aktivisty PEGIDY zjevně ukazují, že ty zápalné lahve vrhali “žurnalisté”, nikoliv protestující. Uprchlíci v Německu svými akcemi na Nový rok způsobili tyto nevole mezi obyvateli Německa. Původ zápalných lahví dosud nebyl přesvědčivě dokázán, avšak jejich používání způsobilo to, že německá pohotovostní policie tento pochod zastavila, když následně propukly násilnosti a policisté zakročili, použili i vodní dělo a nasadili slzný plny.

Uprchlíci v Německu způsobili masivní protesty PEGIDY, které se neobešly bez problémů

Videa sdílená na Facebooku, Twitteru a YouTube – shlédnutá za posledních pár dnů více než milionkrát – ukazují rozhněvaného muže mluvícího na protestu s policií, přičemž je kritizoval, že nechali policejní kordonem projít muže, jen proto, že měl novinářských průkaz, i když přeci viděli, že právě on ty zápalné lahve vrhal.

Než si policista vyžádal, že aby videozáznam byl ukončen, tak muž policistům řekl: „Hej, tohohle! Zastavte ho prosím a zjistěte jeho identitu. Ten právě hodil zápalný granát, ten, co jste ho právě nechali projít, oblečený do šedého kabátu… ten právě hodil zápalnou bombu a vy jste ho nechali projít, co se to tu děje? Co se to děje?

To tisk kolem hází ty zápalné bomby!

Další člověk mimo záběr, na toho policistu křičí: „To tisk kolem hází ty zápalné bomby!“ Druhé video ukazuje zápalnou bombu rozhořenou v policejní linii, která se tam zjevně objevila, aniž by ji tam před tím někdo hodil z prostoru protestujících.

Používání agentů provokatérů nebo policistů v civilu k podněcování násilnosti, aby měla policie záminku protesty zrušit, je v Německu dost kontroverzní. Mnozí z těch, co byli šokovaní ze zrušení sobotního protestu, si vzpomínali na případ z roku 2011, kdy se mírumilovný protest kolem staveniště neočekávaně zvrhl do násilností.

V té době poukazovali aktivisté, že ti, kdo ty násilnosti podnítili, měli všichni stejné boty v policejním provedení, a levicové berlínské noviny Die Tageszeitung dokonce citovaly anonymního policistu, který „narážel“ na použití „taktických provokatérů“.

Zatímco agresivní taktika policie a video údajně předvádějící špinavou hru při protestech obecně vzbudily značný zájem na sociálních médiích, tak německá mainstreamová média tuto kontroverzi ignorovala s tím, že pouze jediný magazín – Compact – o těchto obviněních referoval. Magazín uvedl: „Nebylo by to poprvé, kdy stát a konformní tisk takovéto události samy vyvolaly, aby mohly provádět nátlak na své politické oponenty.“

Foto: Shanti Hesse / Shutterstock.com

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=Pur91wOWaBI&w=853&h=480]

Přejít nahoru