Německo

Německo o summitu V4: Formuje se nám nový východní blok

Německo ve svých médiích hovoří o summitu V4, který se odehrál teprve před několika dny jako o zradě Evropy a německá vláda se obává, že se zde formuje novodobý východní blok v podání právě V4, kterou tvoří Česká republika, Polsko, Slovensko a Maďarsko. Německý deník Die Welt komentoval summit otázkou, zda započala v Evropě nová blokáda. Německý deník také zmínil účast Makedonie a Bulharska, které na summitu V4 zastupoval premiér Bojko Borisov.

Čtěte více: Putin si v Sýrii jen testuje armádu, tvrdí John McCain

Jak už bylo zmíněno v německých mediích, prvním a hlavním bodem summitu V4 byla kritika německé utečenecké politiky a možná řešení, jak by se dala tato uprchlická krize vyřešit nebo jaká možná opatření přijmout. Během schůze se hovořilo také o “plánu B”, který počítá s rozpadem Schengenského prostoru.

Německo hovoří v médiích o summitu V4 jako o zradě a obává se, že se formuje novodobý východní blok

Německý deník ve článku zmínil domněnku o tom, že hybnou silou zemí V4 je Maďarsko s premiérem Viktorem Orbánem, jenž se v minulých dnech ohradil proti evropské utečenecké politice a nařídil i přes odpor EU výstavbu dalších plotů na hranicích Maďarska. Die Welt také zmínil dohodu mezi Německem a Tureckem, jenž by měla do Evropy přinést stovky tisíc uprchlíků a hovoří se o ní jako o novodobém “trojském koni”.

Zdroj: Hlavnespravy
Foto: 360b / Shutterstock.com

Přejít nahoru