Polsko

Bude požadovat Polsko zaplacení válečných reparací od Německa?

Podle názoru mnoha polských expertů má Polsko právo na požádání válečných reparací od Německa, které tak s velkou pravděpodobností čekají velké problémy. I když polští experti tvrdí, že země má na tyto finance právo, německá strana kontruje s tím, že se polská vláda vyplacení financí vzdala, tudíž již nemá právo na požadování reparací.

Rozhodnutí o odmítnutí válečných reparací bylo nařízeno Stalinem, nikoliv polskou vládou

Německý ministr Frank-Walter Steinmeier uvedl, že v roce 1953 odmítlo Polsko vyplacení válečných reparací od Sovětského svazu, tudíž se tak vzdalo i vyplacení od Německa. Od tohoto odstoupení neexistují žádné právní pochybnosti, dodává německý ministr Frank-Walter Steinmeier. Polsko však v uvedeném roce nerozhodlo o odmítnutí financí samo, nýbrž bylo podle zpráv toto odmítnutí válečných reparací Stalinem, objasňuje celou situaci prof. Grzegorz Kucharczyk, jenž vyučuje aktuálně na polském Ústavu dějin.

Polsko má nárok podle mnoha polských expertů na požádání o vyplacení válečných reparací od Německa

Prof. Mieczyslaw Ryba situaci komentuje tak, že Polsko do dnešních dnů nedostalo reparaci za zločiny, které byly spáchány na polském národu. Jarosław Kaczyński tvrdí, že rezignace, jenž proběhla v roce 1953, nebyla registrována u OSN, tudíž ji lze považovat za neplatnou, což činí Polsku nárok na vyplacení válečných reparací.

(KPa, ceskoaktualne.cz, Prvnizpravy.cz, Foto: De Visu / Shutterstock.com)

Přejít nahoru