Orbán

Orbán: Maďarsko bude pořádat referendum o přijímání uprchlíků

Maďarský premiér Viktor Orbán ve včerejších hodinách oznámil médiím, že jeho země bude v blízké budoucnosti pořádat referendum, ve kterém lidé rozhodnou o případném přijetí žadatelů o azyl. Viktor Orbán pronesl výše zmíněnou informaci během mimořádné tiskové konference, jenž se konala v Budapešti. Podle maďarského premiéra se tak jedná pouze o reakci na povinné kvóty, které nařídila Evropská unie a jsou ve většině případů terčem kritiky ze všech stran.

Čtěte více: Dohoda mezi Tureckem a Německem přivede další uprchlíky do Evropy

Předseda vlády tak pouze reaguje na současnou situaci v Evropě, která se pomalu začíná plnit uprchlíky z blízkého východu a severní Afriky. V souvislosti s uprchlickou krizí rozhodl maďarský premiér posílit ploty na maďarské hranici, které byly kritizovány ze strany Evropské unie, jenž s tímto rozhodnutím vlády nesouhlasila.

Maďarský premiér Viktor Orbán informuje o referendu, které bude rozhodovat o přijetí žadatelů o azyl

Rozhodnutí o kvótách by nemělo být rozhodováno v parlamentu nad hlavami občanů, tvrdí maďarský premiér. Ten kdo bude v referendu hlasovat proti přijetí uprchlíků, tak podpoří nezávislost Maďarska, dodává premiér. Referendum je součástí evropské politiky, takže tento postup považujeme za evropský, shoduje se maďarská vláda na schválení referenda na otázku přijetí uprchlíků.

(KPa, ceskoaktualne.cz, konzervativnyvyber.sk, Foto: Northfoto / Shutterstock.com)

Přejít nahoru