Donald Trump

Donald Trump suverénně vítězí. Republikánští kandidáti ho svou nečinností posilují

Další velkolepé vítězství v republikánských primárkách si připsal realitní magnát Donald Trump ve nedělních ranních hodinách v Jižní Karolíně. Kontroverzní republikánský kandidát získal 32,5 procent hlasů, čímž potvrzuje pozici favorita na konečného republikánského kandidáta.

Druhého v pořadí floridského senátora Marca Rubia, kterého podporují spíše umírněnější voliči, porazil o deset procentních bodů. Jen o dvě desetiny procenta za Rubiem se umístil kandidát ze středu konzervativnější frakce republikánské strany (Tea party) Ted Cruz.

Po druhém místě v Iowě, kde Donalda Trumpa porazil jen Ted Cruz a po jasném vítězství v New Hampshire, si tak Trump připsal další důležité vítězství. V boji o republikánskou kandidaturu však stále zůstává pět kandidátů a teoretická opozice proti Trumpovi je tak stále rozptýlená.

Po neúspěšném čtvrtém místě vzdal svou kandidaturu původně favorizovaný bývalý senátor Floridy Jeb Bush. Ten nebyl schopen čelit růstu preferencí hispánského kandidáta Marca Rubia, který se zaměřil na podobný okruh voličů. „Jsem hrdý na kampaň, kterou jsme vedli ke sjednocení země a prosazování konzervativních řešení,“ prohlásil zklamaným hlasem Bush, který pod tlakem republikánské strany a jejích sponzorů prakticky musel rezignovat, aby předal své hlasy úspěšnějším kandidátům.

Z odstoupení Jeba Bushe může nejvíce těžit především výše zmíněný Marco Rubio. Tomu stále ještě zásadně odebírá hlasy i vyčkávající kandidát John Kasich, který skončil druhý v New Hampshire. Ted Cruz naopak nedočkavě očekává odstoupení jeho kolegy z Tea party Bena Carsona, který mu snižuje podporu konzervativnějších voličů.

Pokud by tito dva kandidáti neodstoupili a nadále by získávali okolo sedmi procent hlasů jako v Jižní Karolíně, Donald Trump by pravděpodobně stále vítězil a bez problému by směřoval ke stranické nominaci. Toho se podle informací Washington Post obávají i špičky republikánské strany a proto je logické, že budou na oba kandidáty vyvíjet tlak.

Obávají se, že by pro Donalda Trumpa, jako pro republikánského kandidáta nehlasovali dosud nerozhodnutí voliči, kteří jsou většinově umírnění. To by mohlo vést k prohře v závěrečném duelu proti Hillary Clintonové, která je stále ještě favoritem. Kromě toho velká část republikánské strany nesouhlasí s jeho kontroverzními výroky. „Je děsivé, že tolik lidí je ochotných volit někoho takového. Je smutné, že k tomu má Jižní Karolína takové tendence,“ říká republikán z Jižní Karolíny Kirby Stone.

Následující kroky těchto dvou kandidátů jsou o to důležitější, že se blíží společná volba více než deseti států, která proběhne prvního března při takzvaném volebním superúterý. Donald Trump by za nynějšího rozložení sil měl velké šance udělat rozhodující krok v boji za republikánskou nominaci. To by mohlo vést k prohře v závěrečném duelu proti Hillary Clintonové, která je stále ještě favoritem za Demokratickou stranu.

(lig, Washington Post)

Přejít nahoru