Erdogan

Erdogan: Jaké tři miliardy? Chci 30 miliard od EU!

V listopadu loňského roku Erdogan během schůzky s Donaldem Tuskem a Jean-Claude Junckerem varoval, že pokud EU nevyřeší problém uprchlíků s urychleným jednání o přistoupení Turecka k EU, bude trvat na řadě opatření.

Turecký prezident Erdogan požaduje od EU 30 miliard eur

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan prý na schůzce 14. listopadu 2015 v Antalyi s šéfem Evropské rady Donaldem Tuskem a předsedou Evropské komise Jean-Claude Junckerem požadoval ze strany EU 30 miliard eur na řešení problému uprchlíků, a vyhrožoval, že je jinak pošle do Evropy. Uvedla to agentura RIA Novosti s odkazem na řecký server, kterému se dostaly do rukou důvěrné dokumenty z jednání.

Řecký server zveřejnil uniklé záznamy z jednání o migrantech

Nicméně turecký prezident varoval, že pokud EU nebude zároveň řešit urychlení jednání o vstupu Turecka do EU, bude trvat na řadě opatření. Zejména začne posílat autobusy s uprchlíky do Řecka a Sýrie a nechá malé děti uprchlíků tonout u pobřeží. Erdogan odmítl přijmout 3 miliardy eur v průběhu dvou let, což dříve odsouhlasil, a řekl, že chce nejméně 3 miliardy eur ročně, jinak nebude žádná dohoda.

pokud se nedohodneme? Budete uprchlíky zabíjet?

Řecká média rovněž poznamenala, že Rada ministrů EU záměrně zpozdila zveřejnění své zprávy o pokroku v integraci Turecka do EU na žádost Erdogana, aby mu pomohla vyhrát volby. Publikace označila dialog za „šokující“. Podle jejího zdroje se Erdogan choval arogantně, vznětlivě, takže schůzka skončila bez dohody. Kromě toho při požadavku více peněz Erdogan prý poukazoval na to, že Řecko obdrželo podporu na 400 miliard eur z Evropy.

Erdogan rovněž přerušoval evropské lídry a tvrdil, že jeho země již vynaložila na uprchlické tábory 8 miliard eur. „Erdogan se rétoricky zeptal, jak se vypořádáte s uprchlíky, pokud se nedohodneme? Budete uprchlíky zabíjet?” cituje server z dokumentů schůzky.

Zdroj: Prvnízprávy
Foto: Sadik Gulec / Shutterstock.com

Přejít nahoru