Velká Británie

Evropský komisař: Pokud vystoupí Velká Británie z EU, bude to katastrofa!

Během června letošního roku bude Velká Británie rozhodovat v referendu, zda nadále setrvá v Evropské unii či nikoliv. K možného odchodu Británie z EU se již vyjádřil evropský komisař Pierre Moscovici, který tvrdí, že by vystoupení Británie byla katastrofa, na kterou není nikdo zatím připraven. Referendum se ve Velké Británii chystá na 23. června tohoto roku, kde Britové rozhodnou, zda chtějí nadále setrvat v Evropské unii.

Čtěte dále: NATO nebude pomáhat Turecku při agresi proti Rusku, tvrdí Asselborn

Pierre Moscovici již dopředu oznámil, že se do referenda nebude zapojovat, ale všechny varuje, že podobné kampaně mohou být pro EU mimořádně nebezpečné a mohou dokonce vyvolat opačný efekt. Eurokomisař pro hospodářské a měnové záležitosti však tvrdí, že případný odchod Velké Británie z EU bude pro všechny katastrofou. Informace přinesla agentura Reuters.

Velká Británie bude v červnu rozhodovat v referendu o setrvání v EU, evropský komisař varuje před katastrofou

Případné oddělení Velké Británie může naznačovat budoucí rozpad Evropské unie, před kterým varovalo již několik odborníků. Pro francouzskou televizi France 5 Pierre Moscovici uvedl, že Evropská unie aktuálně nedisponuje žádným plánem B, kdyby opravdu došlo k odtržení Británie. Pro odchod z Evropské unie se kladně vyjádřil například starosta Londýna Boris Johnson.

Zdroj: Hlavnespravy
Foto: ID1974 / Shutterstock.com

Přejít nahoru