Foreign Policy

Foreign Policy: Ruské a čínské ponorky dráždí Pentagon

Podle Foreign Policy si admirál Gary Harris, stojící v čele americké tichomořské flotily, stěžoval u zákonodárců na nedostatek bojových ponorek. A zároveň vyjádřil znepokojení nad aktivním obnovením ponorkové flotily Ruska a Číny. Tichooceánské velení amerického námořnictva (USPACOM) je znepokojeno nedostatečným počtem ponorek na pozadí urychlené modernizace Číny a Ruska,píše Foreign Policy.

Foreign Policy upozorňuje na podezřelou činnost ruských a čínských ponorek, jenž dráždí Pentagon

Na schůzi v Kongresovém výboru pro ozbrojené síly šéf USPACOM admiral Garry Harris řekl, že jím řízené velení postrádá ponorky a munici. Podle vysokého vojenského představitele pokud Pentagon neurychlí tempo modernizace ozbrojených sil, riskuje, že nebude držet krok se svými tichomořskými soupeři.

Zvláštní znepokojení vyvolává u Harrise to, co nazývá „stavebním boomem”, jehož prostřednictvím Moskva a Peking budou moci zvýšit počet ponorek v Tichém oceánu.Například minulý rok Ruská federace rozšířila základny námořnictva na poloostrově Kamčatka pro umístění ponorek třídy Borej. Osm z těchto lodí, z nichž každá může nést 16 raket, by mělo vstoupí do služby v roce 2020. Admirál zdůraznil, že Rusko má druhou největší kapacitu ponorkové flotily, a je na druhém místě za americkým námořnictvem.

Na druhé straně Čína vypustila na vodu 4 NS třídy Jin a buduje neznámé množství podobných ponorek. Kromě toho se Peking se snaží získat opevnit v Jihočínském moři, vytváří umělý ostrov a prezentuje svá práva na sporná území.

Přičemž Spojené státy, pokud budou vycházet ze současného dlouhodobého loďařském plánu, nebudou moci rozšířit ponorkovou flotilu. Koneckonců, současný projekt zahrnuje snížení počtu bojových ponorek z 52 na 41 do roku 2028.

(KPa, Prvnizpravy.cz, Foto: Gennady Dolgov / Shutterstock.com)

Přejít nahoru