ministr zahraničí

Německo a Francie chtějí pomoci politické reformě na Ukrajině

Ministři zahraničí Německa (Frank-Walter Steinmeier) a Francie (Laurent Fabius) jednali v Kyjevě s představiteli Ukrajiny. Varovali před postupujícím politickým rozvratem země. Oba státy mají zájem pomoci Ukrajině situaci stabilizovat, větší část práce je však na samotných Ukrajincích.

Ministři zahraničí Německa a Francie poukázali na to, že politické třenice na Ukrajině zemi přivedly téměř na hranici anarchie. Politická reforma je nutná. Současná situace na Ukrajině nahrává Rusku i separatistům. Hlavními postavami ukrajinské reformy mají být premiér Arsenij Jatseňuk a prezident Petr Porošenko, jejichž reputace však v průběhu současné krize velmi utrpěla.

Politika na Ukrajině je v současné době do velké míry ovládána skupinou lobbyistů a oligarchů. Platné zákony jakoby se na ně nevztahovaly. Proti tomu se bouří pravicové síly, napětí v zemi se stupňuje.

Někteří ukrajinští politikové vidí řešení ve vyhlášení předčasných voleb. Ty by však mohly Ukrajinu uvrhnout do ještě většího politického, hospodářského i finančního chaosu. Pokud se situace na Ukrajině opět vyhrotí, vláda by mohla přijít o finanční pomoc od Mezinárodního měnového fondu, Evropské komise i zemí, které ji finančně podporují.

(PZi, ca.cz, pz.cz, Foto: 360b / Shutterstock.com)

Přejít nahoru