NATO

Kaddáfího bratranec: Země NATO přišly do Libye, aby ji zničily

Bratranec vůdce libyjské revoluce a mnohaletého prezidenta Muammara Kaddáfího, bývalý generál Achmet Kaddaf ad-Dam, vyprávěl v exkluzívním interview televiznímu kanálu RT o osudu země po vraždě vůdce a násilné změně režimu, provedené za podpory NATO. Podle slov bývalého generála libyjské armády, po převratu se Libye změnila ze stabilní a bezpečné země v ruiny a její obyvatelé museli opustit domov.

Země NATO přišly do Libye, aby ji zničily, domnívá se bratranec zesnulého Kaddáfího

„Libye — země, která dříve stála v čele celého kontinentu a měla autoritu ve světě, se stala podřízenou a poníženou. Teď její osud určují jiné země. Došli jsme k tomu dni přes bolest, slzy, oběti, materiální a duchovní ztráty. Proto to, co vidíme dnes, po pěti těžkých letech, se stalo následkem činnosti zemí NATO, které přišly proto, aby rozbořily naši zemi”, řekl Achmed Kaddaf ad-Dam.

V zemi nebyl vládce-tyran, Neexistovala situace, kterou by nemohl změnit lid

Libye by se nedostala do takové zoufalé situace, kdyby do ní nevtrhla vojska aliance, jejíž jediným cílem byla vražda Muammara Kaddáfího. Přitom vůdce revoluce neměl moc — Libye se opírala o moc lidu, o moc národních kongresů a výborů, zdůraznil bývalý voják.

„V zemi nebyl vládce-tyran. Neexistovala situace, kterou by nemohl změnit lid, vládnoucí zemi, mající ve svých rukách moc, bohatství a zbraně”, řekl bratranec Kaddáfího. Ad-Dam dodal, že Libye se změnila v „centrum banditismu, krádeží a loupeží, světové mafie” a řekl, že teď v zemi existují skupiny banditů, „loutky, které byly přivezeny ze Západu, aby řídily Libyi”.

Čtěte více: Kaddáfí před svoji smrtí varoval Británii: Islamisté zaútočí na Evropu

Teroristé byli dopravováni do Libye letadly na očích Západu, který jim zajišťoval vzdušný „deštník”. Západ pomocí svých raket a vojenských lodí chránil tyto bandity, když vešli do Libye v roce 2011, skrývající se za vlajky islámu”, uvádí televizní kanál slova Achmeda Kaddáfa ad-Dama.

Zdroj: AC24

Přejít nahoru