NASA

NASA: Začátkem března by mohl asteroid zabít tisíce lidí

Nejspíše 5.března se dostane na trajektorii kolem Země asteroid 2013 TX68, který je větší než tzv. čeljabinský a při vstupu do zemské atmosféry by způsobil dvakrát větší explozi než v případě čeljabinského asteroidu.

NASA varuje: Zemi možná zasáhne meteorit a zabije tisíce lidí

Asteroid 2013 TX68 by se mohl pohybovat kolem Země na trajektorii s největší vzdáleností 14 milionů kilometrů a nejbližší 17.000 kilometrů. Rozdíly ve vzdálenostech jsou tak velké, protože byl pozorován krátce a vědci předpokládají, že asteroid se znovu objeví v jejich dalekohledech a budou moci přesně určit trajektorii asteroidu.

Podle vědců z Centra pro NASA NEO studií (CNEOS) v Jet Propulsion Laboratory, Pasadena, Kalifornie, neexistuje žádná možnost, že by tento objekt  mohl dopadnout na Zemi. Upozornili i na velmi malou šanci, že tento asteroid by mohl dopadnout na Zemi 28. září 2017 a průlety v  letech 2046 a 2097 mají ještě menší pravděpodobnost nárazu.

“Možnosti kolize při některém z těchto tří budoucích termínů průletu jsou příliš malé, aby byly jakékoliv skutečné obavy,” řekl Paul Chodas, manažer CNEOS, “Očekávám, že jakékoliv další pozorování tuto pravděpodobnost zvýší. ”

Možnosti kolize při některém z těchto tří budoucích termínů průletu jsou příliš malé

Velikost planetky 2013 TX68 se odhaduje na asi 100 stop (30 metrů) v průměru. Pro srovnání, asteroid, který se rozpadl v atmosféře nad Čeljabinskem v Rusku před třemi lety měl průměr přibližně 65 stop (20 metrů). V případě, že asteroid o velikosti 2013 TX68 by vstoupil do zemské atmosféry, pravděpodobně by došlo k vzduchové explozi s dvojnásobnou energií než v případě čeljabinské události.

Asteroid byl objeven NASA a pojmenován Catalina Sky Survey dne 6. října 2013, když se přiblížil Zemi na noční straně. Po třech dnech sledování, asteroid přešel na  denní oblohu a již nebylo možné ho pozorovat. Vzhledem k tomu, že nebyl sledován po velmi dlouhou dobu, nemohou vědci předpovědět jeho přesnou oběžnou dráhu kolem Slunce, ale vědí, že by mohl i dopadnout na Zemi začátkem příštího měsíce.

“Oběžná dráha tohoto asteroidu je dost nejistá a bude těžké předvídat, kde ji hledat,” řekl Chodas, “je šance, že asteroid bude zachycen našimi vyhledávacími dalekohledy asteroidů v době kdy bezpečně poletí kolem nás příští měsíc a tím nám poskytne přesné údaje a budeme moci definovat  jeho oběžnou dráhu kolem Slunce.”

Zdroj: Prvnizpravy

Přejít nahoru