USA

USA získaly povolení na stavbu vojenské základny v Polsku

Jak uvádějí zprávy z Polska i ze zámoří, Spojené státy získaly první smlouvu a povolení pro výstavbu vojenské základny, jenž by se měla stavět podle dostupných informací u vesnice Redzikowo, která se nachází jen 5 kilometrů od města Slupsk. Ministerstvo obrany USA tak získalo před několika dny smlouva ve výši 182 milionů dolarů v rámci projektu vybudování vojenské základny a protivzdušné obrany v oblasti již zmíněného Redzikowa.

Čtěte více: Masivní protesty uživatelů Applu, kteří nesouhlasí s požadavkem FBI

Američané mají v plánu rozmístit na vojenské základně několik systému protivzdušné obrany, včetně protiraketových systémů Aegis Ashore, radarů a odpalovacích systémů SM-3 a další pro média utajovaná zařízení. O dodání veškerého vojenského “materiálu” se postará společnost AMEC Programs Inc., jenž má aktuálně sídlo v americkém státu Georgia.

USA získaly povolení pro stavbu základny v Polsku, která vyjde Spojené státy na přibližně 182 milionů dolarů

Podle polského deníku bude stavba vojenské základny dokončena maximálně do dubna roku 2018, na místě bývalého letiště polských vojenských vzdušných sil. Spojené státy počítají s přesunem přibližně 300 příslušníků americké námořní pěchoty, kteří budou obývat vojenskou základnu. O podobném projektu v Polsku se již hovořilo v roce 2008, kdy byla většina polských obyvatel proti výstavbě, situace se nezměnila ani v dnešních dnech. Většina obyvatel blízkého města nesouhlasí s výstavbou.

(KPa, ceskoaktualne.cz, hlavnespravy.sk, Foto: serato / Shutterstock.com)

Přejít nahoru