Studená válka

Studená válka začala! Varuje ruský premiér

Teprve před pár dny varoval svět bývalý ruský prezident Dmitrij Medveděv o hrozbě světové války, pokud Saúdská Arábie zasáhne do vojenského konfliktu na blízkém východě. Den po tomto prohlášení se do médií dostala informace, že Saúdská Arábie úspěšně přemístila vojenské jednotky i vojenská letadla na vojenskou základnu v Turecku, jenž se nachází blízko hranice se Sýrií.

Čtěte více: Medveděv: Saúdové riskují vpádem do Sýrie světovou válku

Dmitrij Medveděv také tvrdil, že se tento válečný konflikt může táhnout několik desítek let, jelikož jsou tyto vojenské konflikty v arabském světě velice složité. V této souvislosti varoval ruský premiér o tom, že se svět octnul v novodobé studené válce, jenž začala právě tímto vstupem Saúdské Arábie do válečné zóny v Sýrii, kde již několik měsíců bojuje i samotné Rusko proti teroristům z Islámského státu.

Studená válka již započala! Ruský premiér v souvislosti s vpádem Saúdské Arábie do Sýrie varuje svět

Několik odborníků však uvádí, že není hlavním cílem Ruska na blízkém východě zničit Islámský stát, ale podpořit tamějšího syrského prezidenta Bašára al-Asada. NATO v této souvislosti schválilo posílení pro východní Evropu, včetně vystupňování východních křídel svých vojsk a více námořních hlídek v Baltském moři, uvedl před několika hodinami zpravodajský deník Bloomberg.

Zdroj: AC24
Foto: kojoku / Shutterstock.com

Přejít nahoru