Sýrie

Sýrie plánuje s Ruskem založit na hranicích “pás teroru”, tvrdí Davutoglu

Turecký premiér Davutoglu obviňuje Sýrii a Rusko, jenž chtějí založit na hranicích takzvaný “pás teroru”, proti kterému se však záporně staví turecká vláda s prezidentem Erdoganem. Turecký premiér tak obvinil vládu Sýrie a Ruska, ale i extrémistické skupiny Islámského státu a oddíly kurdských milicí, jenž jsou podporovány ze strany Spojených státu, jenž tvoří “pás teroru”. Ahmet Davutoglu se však během svého vyjádření vyslovil tak, že turecká vláda nikdy nedovolí, aby tento pás na hranici s Tureckem vznikl.

Čtěte více: Saúdové riskují svým vpádem do Sýrie permanentní světovou válku

Negativně se Ahmet Davutoglu vyjádřil k vzniku “pásu teroru” během svého pravidelného proslovu, jenž opakuje každým týdnem před poslanci vlastní politické Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP). Již zmíněné strany se tak podle premiéra snaží vytvořit “strukturu” teroru, jenž bude sestavena ze skupin Islámského státu, kurdských milic a Oddílů lidové sebeobrany (YPG) v severní Sýrii.

Premiér Ahmet Davutoglu: Sýrie plánuje vytvoření “pásu teroru”, proti kterému bude Turecko bojovat

Turecko si je dost dobře vědomé těchto her, dodal turecký premiér. Turecko také reagovalo na zprávy o předem smluveném míru, který však může turecká armáda porušit možným ostřelováním kurdských povstalců v případě, že zaútočí na hranice. Premiér  ostřelování kurdských jednotek komentuje tak, že se jedná pouze o odvetu Kurdům, kteří ohrožovali tureckou hranici.

Zdroj: Hlavnespravy

Přejít nahoru