Třetí světová válka

Třetí světová válka na spadnutí? Turecko ostřeluje Sýrii a Saúdové posílají další letadla

Jsme svědky začátku třetí světové války, která se odehrává na blízkém východě nebo se jedná o možné nastínění situace válečného konfliktu, jenž se v budoucnu vyvine do celosvětového konfliktu? Turecko v čele s prezidentem Erdoganem již několikátým dnem ostřeluje území Sýrie, zvláště pak oblasti, kde by se měli pohybovat teroristé z Islámského státu a kurdské jednotky, proti kterým jsou tyto boje vedeny.

Čtěte více: Saúdská Arábie již přemístila svoje jednotky na turecké základny

Zatímco Turecko ostřeluje pozice Islámského státu, ostatní zprávy potvrzují vojenskou aktivitu Saúdské Arábie, jenž vysílá další bojová letadla na turecké hranice se Sýrií. Mnoho expertů na současnou vojenskou situaci na blízkém východě považuje za “nejlepší” čas k rozpoutání třetí světové války, která je díky tomuto konfliktu téměř na spadnutí. Už před několika dny bývalý prezident Ruska Medveděv tvrdil, že se v Sýrii rozpoutala nová Studená válka.

Třetí světová válka na spadnutí nebo jsme svědky jejího začátku? Turecko ostřeluje již několik dní Sýrii

Turecko však také oznámilo, že aktuálně ostřeluje pozice kurdských jednotek, podle vyjádření v sebeobraně. Ankara tvrdí, že se jedná o “opatření”, které zabezpečí hranici proti nepřátelskými jednotkami. Představa, že by však kurdské jednotky YPG byly připraveny na vpadnutí do Turecka, je však více než nemístná a vytváří tak otázku, zda za tímto bombardováním kurdských jednotek nestojí něco jiného.

Zdroj: AC24

Přejít nahoru