USA

USA zaznamenaly protesty uživatelů Applu, kteří nesouhlasí s požadavkem FBI

Několik měst v USA zažilo protesty nespokojených uživatelů společnosti Apple, která možná bude spolupracovat s FBI. Federální úřad pro vyšetřování totiž žádá společnost Apple o vytvoření takzvaných “zadních dvířek” v mobilních telefonech iPhone, které tak dovolí FBI sledoval uživatele, jenž vlastní tuto značku. To se samozřejmě nelíbí uživatelům, kteří se sešli ve velkých počtech, zejména před obchody Apple v několika městech a dávají tak najevo svůj názor.

Čtěte dále: Muž byl vyslýchán od policie i FBI, jelikož si četl článek o ISIS

Apple však situaci uklidňuje tím, že se jedná o pouhé zjednodušení šifrování iPhone, které tak dovolí agentům z FBI dopadnou teroristy ze San Bernardina, díky získaným údajům z mobilních telefonů Apple. Toto opatření společnosti Apple však kritizují uživatelé a přibližně v 50 městech po celých Spojených státech vyšli do ulic, aby dali najevo svůj názor. Znepokojení uživatelé se podle zpráv setkali také před budovami soudních orgánů a samotné FBI ve Washingtonu.

USA zažily protesty v téměř 50 městech, jelikož se lidem nelíbí iniciativa FBI, jenž chce “špehovat” uživatele

Do celé kauzy se již zapojilo i americké ministerstvo spravedlnosti, které nutí společnost Apple, aby rozšifrovala mobilní zařízení již výše zmíněných útočníků ze San Bernardina, jenž napomůže FBI k jejich zatčení. Jak uvádějí zprávy, pachatelé na konci minulého roku zabili 14 lidí a policie po útočnících zatím marně pátrá.

(KPa, ceskoaktualne.cz, hlavnespravy.sk, Foto: Archiv)

Přejít nahoru