Velká Británie

Velká Británie uzákonila křížení člověka s zvířaty

Dokument upravující pokusy s živočichy majícími lidské geny byl zveřejněn na vládním portálu Velké Británie 11. února. V zemi byl také zřízen orgán pro dozor nad vykonáním nejednoznačných experimentů. Velká Británie se tak vydává do boje proti lidským zhoubným nádorům.

Návod byl napsán za spolupráce se Správou pro použití lidských tkání, Správou pro oplodnění a lidskou embryologii a Lékařskou akademií Velké Británie. Předpokládá se, že vědecké pokusy spojené s vypěstováním u živočichů lidských orgánů nebo vývoj tvorů se smíšenými geny, potřebných pro výzkum nových způsobů léčby, mají být rozděleny na kategorie.

Velká Británie jako první na světě uzákonila křížení člověka se zvířaty a vědci už chystají experimenty

Část pokusů je již dost obvyklá, například, pokusy s myší s lidskými zhoubnými nádory. Tyto pokusy dostanou nižší prioritu. Složitější a eticky pochybné experimenty, například, transplantace tkání lidského mozku živočichům, nebo vypěstování tvorů s vnějšími příznaky člověka a živočichů, dostanou vyšší úroveň priority. V těchto případech budou vědci muset dokázat nepochybný užitek pokusu pro lékařství. Připomeneme, že začátkem února letošního roku získali britští vědci právo na modifikaci genomu v lidském embryu.

Zdroj: AC24

Přejít nahoru