Bloomberg

Bloomberg: Ruské sankce uvrhly Turecko do „dluhové pasti”!

Turecko zlomilo pětiletý rekord v počtu nesplácených úvěrů, a do budoucna se situace v ekonomice země se bude jen zhoršovat.

Ruské sankce uvrhly Turecko do dluhové pasti, informuje ve svém vydání Bloomberg

Na pozadí ruských sankcí a odlivu turistů utrpělo turecké hospodářství novou katastrofu, jako je neschopnost splácet půjčky a zvýšený tlak na banky, píše Bloomberg s odkazem na agenturu pro bankovní regulace a dohledu Turecka.

Podle agentury se situace v bankovním sektoru v Turecku nadále zhoršuje. Počet nesplácených úvěrů vzrostl o 3,18%, což je nejvyšší míra za posledních pět let. Další vlny problémů v tureckém hospodářství způsobily ruské sankce, devalvace národní měny a politická nestabilita v zemi, což vedlo k ještě většímu snížení počtu turistů, píše Ria Novosti s odkazem na americkou agentura.

Čtěte také: Turecko maří plány unie na zvládnutí uprchlické krize

Během posledních dvou měsíců roku 2016 se objem úvěrů po splatnosti v Turecku se zvýšil o 514 milionů dolarů, což představuje nárůst o 60% ve srovnání se stejným obdobím loňského roku. Růst těchto ukazatelů mít negativní dopad na celkový stav bankovního sektoru v zemi, poznamenává Bloomberg.

„Tento trend bude pokračovat. Nemohu říci, že situace je stále mimo kontrolu, ale dopad ruských sankcí, dopad na odvětví cestovního ruchu, rostoucí náklady na financování a oslabená měna bude mít nepříznivý dopad na podnikovou sféru,”cituje agentura slova kreditního analytika Commerzbank Apostolose Bantise.

(KPa, pz.cz, Foto: thomas koch / Shutterstock.com)

Přejít nahoru