Davutoglu

Davutoglu vzkázal: Turecko s uprchlíky “neobchoduje”

Turecký premiér Ahmet Davutoglu se během včerejšího setkání s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem vyjádřil k dohodě mezi Tureckem a Evropskou unii, která zahrnuje přesun nelegálních uprchlíků z Evropy právě do Turecka. Z Turecka by měli být následně přemístěni žadatelé o azyl, kteří mají skutečný nárok na udělení pobytu do Evropy. Turecký premiér však během setkání jasně naznačil, že Turecko s uprchlíky obchodovat rozhodně nebude.

Čtěte více: Bloomberg: Ruské sankce uvrhly Turecko do „dluhové pasti“!

Turecký premiér se také setkal s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem. Před setkáním s výše zmíněnými politiky prohlásil tamějším médiím, že Turecko o tomto problému bude ještě hovořit s představiteli Evropské unie. Schůze výše zmíněných představitelů trvala do poledních hodin, během kterých byla vyhlášena technická přestávka. To znamená, že někdo z představitelů požádal o dodatečné přezkoumání dodaného dokumentu, ve kterém se řeší otázka zastavení migrantů při cestě do Evropy.

Turecký premiér Ahmet Davutoglu apeluje na Evropskou unii, se kterou nebude Turecko obchodovat s uprchlíky

Turecku podle premiéra nevadí samotný fakt o převážení uprchlíků, ale spíše jde o otázku lidských práv a evropských hodnot, které budou touto dohodou poškozeny. Davutoglu také během setkání zdůraznil, že jeho země přijala do dnešního dne celkem 2.7 milionů uprchlíků.

(KPa, ca.cz, hs.sk, Foto: photo story / Shutterstock.com)

Přejít nahoru