Syrská vláda

Stratfor: Jak je možné, že syrská vláda přežila válku?

Proč přežila syrská vláda téměř pět let války v zemi? Přesně tuto otázku si položil jeden z redaktorů z amerického deníku Stratfor v jednom ze svých článků, kde rozebral situaci, jaká aktuálně panuje na blízkém východě. Syrský občanský konflikt trvá již celých pět let a k jeho ukončení nepomohlo ani jedno z mnoha mírových řešeních nebo křehkého příměří. Konflikt na blízkém východě dokonce již v dnešních dnech naznačuje, že se jedná o globální hrozbu, která přetrvá déle než zmíněných pět let.

Čtěte více: SA riskuje svým vpádem do Sýrie permanentní světovou válku

Bylo to před pěti lety, když si tamější politologové říkali, že vláda syrského prezidenta Bašára Asada je odolná vůči revoluci, která v zemi vypukla již v polovině roku 2011. Celý konflikt odstartovala masivní demonstrace proti tamější vládě, během které se zaplnily ulice Damašku. Tato demonstrace se zvrtla v nepokoje, které následně přerostly v občanskou válku, jenž trvá do dnešních dnů.

Americký deník Stratfor: Proč přežila syrská vláda válku, která již trvá celých 5 let a mír je v nedohlednu?

Syrský prezident Bašár Asad podle tamějších zdrojů v roce 2011 využil policejního státu a síť podpory, kterou vytvořil jeho otec, jenž současnému prezidentovi od vypuknutí války dobře posloužila. Dalším důvodem, proč syrský vláda přežila občanskou válku jsou zřejmě blízké vztahy lídra s obchodními a vojenskými prominenty, kteří poskytli dostatečnou podporu, stejně jako podpora od alavitů v zemi.

(KPa, ca.cz, hs.sk, Foto: Melih Cevdet Teksen / Shutterstock.com)

Přejít nahoru