De Maiziére vyšel do boje proti extremismu

Během středečního zásahu proti skupině Bílí vlci (německy Weisse Wolfe Terrorcrew, WWT) policie zabavila zbraně i propagandistické letáky. Jedná se o skupinu, která dle německých zpravodajských služeb pracovala od roku 2014 na úrovni celého Německa. Její činnost však ministr Maiziére zatrhnul, skupina byla ministerstvem vnitra zakázána. „Jedná se o spolek neonacistů, kteří otevřeně a nenávistně štvou proti naší zemi, naší společnosti, svým politickým oponentům, migrantům a též proti policii,“ popsal činnost skupiny ministr Maiziére.

Skupina Bílí vlci se ideově hlásí k národnímu socialismu a její členové mají za cíl politický převrat v Německu a nastolení diktatury. Zákazem činnosti této skupiny chce ministr Maiziére vyslat jasný signál všem podobným extremistickým uskupením. „Bezpečnostní orgány přijímají přísná opatření proti extremismu – bez ohledu na to, v jaké části politického spektra se nachází a bez ohledu na to, jestli se jedná o malou nebo velkou skupinu.“ komentoval Maiziér.

Skupina Bílí vlci byla založena v roce 2008. Původně vznikla jako fanklub hudební skupiny Weisse Wolfe, postupně se však proměnila v celoněmeckou organizaci, která vyznává extrémně pravicové myšlenky a podněcuje k násilí. Policejní akce proti této skupině proběhlo již v roce 2009, následně někteří členové roku 2012 stanuli před soudem kvůli obvinění z teroristického charakteru skupiny. Případ byl ale pro nedostatek důkazů odložen.

(PZi, Eurozpravy, Foto: DPA)

Přejít nahoru