Aleš Ligas: Republikánům se nepodaří sjednotit odpůrce Trumpa pod jednoho kandidáta. Ten však nemusí získat většinu delegátů

John Kasich vstal z mrtvých

Před klíčovými volbami v Ohiu vyzval Marco Rubio své voliče, aby volili Johna Kasiche a pomohli tak porazit Donalda Trumpa. Zároveň doufal ve své vítězství nad Trumpem na Floridě. To se mu sice nepovedlo a svou volební kampaň ukončil, i přesto jeho voliči paradoxně pomohli Kasichovi k vítězství a ubrali Trumpovi důležité hlasy na závěrečný sjezd republikánských delegátů, který volí prezidentského kandidáta.

Po odstoupení Rubia se tak Kasichovi šance několikanásobně zvyšují. Nejen, že na svou stranu získá v dalších primárkách většinu umírněných voličů Marca Rubia, ale je pravděpodobné, že se na jeho stranu přikloní i 165 delegátů získaných právě Rubiem. Ti se nyní mohou rozhodnout hlasovat podle svého uvážení a vzhledem k tomu, že delegáty států na sjezd vybírají místní stranické struktury a sponzoři, je jasné že většina z nich podpoří spíše Kasiche. Rubiovi delegáti tak mohou být v konečném důsledku rozhodující silou, která bude držet v rukou osud Donalda Trumpa, který pokud získá většinu, tak bude hodně těsná.

I přesto, že se Kasichovi šance zvýšily, matematicky už do závěrečného sjezdu primárek nemůže získat dostatečný počet delegátů pro vítězství. Spoléhá se na to, že Donald Trump nezíská potřebnou většinu a v takzvaném „divokém hlasování“ přímo na sjezdu se stane konsensuálním kandidátem, pro kterého zvedne ruku většina delegátů. Je totiž veřejně známé, že pro republikánské vedení je vhodnějším kandidátem než Trump nebo Cruz.

Cruzovi se komplikují plány. Kasich do závěrečného sjezdu už neodstoupí

Šance Teda Cruze na zisk republikánské nominace se opět o něco snížily. Strategií Teda Cruze bylo co nejdříve vyřadit všechny ostatní kandidáty a tím získat hlasy všech odpůrců Donalda Trumpa. To by podle průzkumů stačilo k tomu, aby ho porazil ve všech dalších státech a získal potřebnou většinu. Marco Rubio sice po své prohře na Floridě odstoupil, ale John Kasich po výhře v Ohiu získal snad poprvé v těchto primárkách pevnou půdu po nohama. Tedu Cruzovi nevyhovuje situace „divokého hlasování“ tak jako Kasichovi. Nemá širokou podporu v republikánských strukturách a jeho pověst nejméně oblíbeného kongresmana tomu moc nepomáhá. Potřebuje získat většinu. Při současném rozložení sil, je to však velmi málo pravděpodobná varianta. Kasich by musel rezignovat a to by byl z jeho úhlu pohledu velmi nelogický krok.

Získá Donald Trump většinu? Nebude to snadné

Prohra Donalda Trumpa v Ohiu s Johnem Kasichem pro něj může v konečném důsledku znamenat ztrátu rozhodujících delegátů. Trump musí ve zbývajících primárkách získat 54 procent delegátů, aby dosáhl na potřebnou většinu. Pokud by se mu dařilo stejně jako při tomto americkém superúterý, kdy zvítězil ve čtyřech z pěti států, rozhodně by se mu to podařit mohlo. Tak jednoduchá cesta to ale být nemusí. O tom vypovídá i fakt, že z dosavadních hlasování se mu podařilo získat jen přibližně 44 procent delegátů. Získat v průměru o deset procent více delegátů není sice nemožného, stejně tak ale ani nic snadného.

Šance konsensuálního kandidáta se zvyšuje. Demokratická volba voličů může zůstat stranou

V případě nezískání většiny delegátů ani jedním z kandidátů se bude o republikánském kandidátovi rozhodovat v takzvaném „divokém hlasování“. V takovém případě se prezidentským kandidátem za republikánskou stranu stane spíše člověk, který vzejde ze zákulisních intrik na závěrečném sjezdu než z demokratické volby republikánských voličů.

Republikánské vedení se nachází ve schizofrenní situaci. Obává se Donalda Trumpa, který by podle průzkumů měl proti Hillary Clintonové malé šance. Zároveň by ovšem navržením svého kandidáta nebo nevyslovením podpory kandidátovi, který získal nejvíce hlasů, odmítlo vůli svých voličů. Takové chování by mohlo republikánskou stranu poškodit podobně jako kandidatura Donalda Trumpa. Demokracie nebo prohra? Republikánská strana není v jednoduché situaci.

(ALi, Washington Post, Foto: Andrew Cline / Shutterstock.com)

Přejít nahoru