EU

Kvůli krizi s uprchlíky je EU slepá k turecké totalitě!

Zatímco EU jedná s tureckým prezidentem Erdoganem o uprchlické krizi, turecká vláda nemilosrdně potlačuje svobodu sdělovacích prostředků a vyhání ze země západní novináře, píše rozhořeně The Independent.

Světová média naprosto ignorovala tureckou totalitu, kterou zastínila krize s uprchlíky a EU

Takže Brusel a Washington prostě tolerují destrukci demokracie a svobody projevu v Turecku, zdůrazňuje publikace.

V den, když se prezident Evropské rady Donald Tusk setkal s tureckým prezidentem Erdoganem v Istanbulu ohledně řešení krize uprchlíků, turecké úřady obsadily mediaholdin Media Group, včetně největšího tureckého deníku Zaman, turecký, píše Robert Ellis novinář Independent.

Minulý čtvrtek, během závěrečných jednáních v Bruselu, turecká moc donutila korespondenta německého časopisu Der Spiegel v Turecku Kazima Hasnaima opustit zemi poté, co mu nebyla obnovena licence novináře. Deseti z 20 německých novinářů v Turecku nebyl obnoven tiskový průkaz. Autor článku poznámenal, to vše v rozporu s prohlášením předsedy turecké vlády Ahmeta Davutoglu, že „pokud Turecko někdo bude omezovat svobodu projevu, bude první, který s tím bude bojovat”.

Vyhnání zahraničních novinářů z Turecka je již dlouho samozřejmostí, poukazuje Ellis. Například nedávno byl na istanbulském letišti zadržen a poslán zpět dánský novinář, který byl obviněn, že  „ohrožoval národní bezpečnost” Turecka. Rovněž byli z Turecka vyhnáni norský novinář a jeho nevěsta kurdského původu, i nizozemský novinář, který pokrýval události v jihovýchodním Turecku.

Kromě toho Erdogan sám otevřeně napadá jednotlivé novináře. Například během protestů v parku Gezi parku v roce 201, obvinil BBC a její novináře v Turecku z„mezinárodního spiknutí s cílem destabilizovat zemi”. Provládní noviny zase vydaly zfalšovaný rozhovor s novinářem CNN Christiane Amanpourem s cílem jej zdiskreditovat. O rok později, Erdogan napadl korespondentku časopisu The Economist, označil ji za„nestydatou ženu” a „aktivistku maskovanou coby novinář”.

Bílý dům sice vidí potlačení svobody sdělovacích prostředků v Turecku jako”problém”, ale nepodnikne žádné kroky, konstatoval autor materiálu. Nyní Erdogan rozšířil výklad „terorismu”, a zařadil mezi ně kritické poslance, vědce, spisovatele a novináře. V lednu 2016 podepsala více než tisícovka vědců petici o potřebě usmíření s Kurdy. Důsledkem bylo 30 z nich propuštěno, 27 zbaveno funkcí, a tři – byli zatčeni za „propagandu terorismu”.

Zatímco EU a Turecka diskutovalo o plánu řešení uprchlické krize, dva přední turečtí podnikatelé – zakladatel největší mediální skupiny v Turecku Aydin Dogan a vedoucí největší tureckého banky Ersin Ezindzhe – byli obviněni z účasti ve skupině organizovaného zločinu. Vrcholem všeho pak prezident Turecka jasně uvedl minulý týden: „Demokracie, svobody a právní stát – tato slova, již nemají pro nás žádnou hodnotu.”

(KPa, pz.cz, Foto: Orlok / Shutterstock.com)

Přejít nahoru