National Interest

National Interest: Spojené státy musí zvážit odchod z NATO

Jeden z odborníků, který pracuje pro institut Cato dospěl k velice kontroverznímu názoru a tvrdí, že členství Spojených států v NATO v 21. století není v národním zájmu a země by tak měla zvážit případný odchod ze Severoatlantické aliance. Během 67 let, kdy působí NATO se svět kompletně změnil a dnes není rovnováha sil, která existovala v době, kdy se Severoatlantická aliance zakládala. Takto se vyjádřil Ted Galen, autor deníku National Interest.

Čtěte více: NATO nebude pomáhat Turecku při agresi proti Rusku, tvrdí Asselborn

Jelikož se blíží duben, kdy NATO oslaví 67 let svojí existence, stojí za zvážení, zda Spojené státy splňují závazek vůči alianci nebo jestli NATO slouží jejím vlastním zájmům. Ted Galen se ve svém článku zmínil o tom, že od roku 1949 zaznamenala Amerika odchod od své tradiční politiky. Svět se však od minulých let značně změnil, a dnes není zdání o evropské nebo dokonce globální rovnováze. Dnešní Evropa se liší od Evropy v roce 1949 přinejmenším tak, jako se Evropa lišila od předválečných let, avšak obsah politiky Spojených států zůstává stejný.

Ted Galen pro National Interest: Spojené státy musí zvážit případný odchod ze Severoatlantické aliance

Dalším důvodem, proč musí zvážit USA odchod z NATO jsou finanční prostředky, které jsou v podání Spojených států opravdu velké. Za armádu utratí USA přibližně 4% ze svého HDP, přičemž v Evropě nejvyšší číslo tvoří 1,6%.

(KPa, ca.cz, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru