Švýcarsko

Švýcarsko bude zřejmě vyplácet každému občanovi 2200 EUR měsíčně

Švýcarsko se pravděpodobně stane vůbec první zemí na světě, která bude svým občanům vyplácet každý měsíc přibližně 2200 EUR tedy 60.000 Kč. Vše však záleží na tom, jestli poslanci ve Švýcarsku tento zákon schválí. O co více je tento návrh švýcarských politiků zarážející je fakt, že tato “mzda” bude pravidelně vyplácena všem obyvatelům ve Švýcarsku, ať už pracují či nikoliv.

Čtěte dále: Rakousko reaguje na zprávy ze světa a dočasně opouští Schengen

Pokud by se tak opravdu stalo a země by začala vyplácet tuto astronomickou částku každému občanovi, který však musí žít v zemi a platit každý měsíc všechny pohledávky, zemi to bude stát tento zákon celkem 208 bilionů Švýcarských franků, tedy přibližně 143 bilionů liber za rok. Švýcarsko se stalo již v těchto chvílích prvním státem na Zemi, který bude o tomto návrhu zákona hlasovat. Vláda již schválila samotné hlasování, které by se mělo podle předběžných švýcarských zpráv odehrát během června tohoto roku.

Švýcarsko se zřejmě stane vůbec první zemí, která bude svým občanům vyplácet “měsíční mzdu” 2200 EUR

Švýcaři už se také vyjádřili k tomuto návrhu a velká většina by pokračovala v zaměstnání i přes fakt, že by byla vyplácena tato “mzda”. V návrhu se také myslelo na děti, které v případě schválení obdrží každý měsíc přibližně 15.000 Kč.

(KPa, ca.cz, independent, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru