Teroristické útoky

Teroristické útoky v Bruselu v souvislostech

Ve včerejších hodinách se odehrálo hned několik po sobě navazujících teroristických útoků na bruselském letišti a na stanici metra. Dosavadní informace z Bruselu uvádějí, že si teroristické útoky vyžádaly přes 30 obětí a dalších 200 nevinných osob bylo po výbuchu výbušnin těžce zraněno. Celkem dvě nálože byly odpáleny podle informací na tamějším letišti, oznámila stránka BBC.

 

Čtěte více: Veterán CIA: Válka s IS může být nekonečná

 

Vše se odehrálo v brzkých ranních hodinách, kde se mělo v centru města nacházet nejvíce lidí, kteří právě cestovali do práce. Jaký však měli teroristé důvod ke spáchání takto otřesného činu? Teroristické útoky se odehrály teprve čtyři dny po zatčení několika teroristů, kteří byli obviněni ze spáchání útoků v Paříži během minulého roku. Spojování teroristických útoků a zatčení hlavního strůjce pařížských útoků Salaha Abdeslama je však podle belgické policie předčasné.

Teroristické útoky otřásly Bruselem: Policie zatím odmítá spojitost útoků se zatčením Salaha Abdeslama

Výbuchem otřásly také dvě stanice metra Maelbeek a Schiman, které se nachází v centru Bruselu. Dopravní podnik ihned nařídil uzavření metra a vstupu na všechny stanice, aby se předešlo případné hrozbě dalších útoků. Teroristické útoky se také odehrály v blízkosti evropských institucí. Během odpoledních hodin tamější policie našla dvě podezřelé tašky a musela evakuovat vyhlídkovou věž.

(KPa, ca.cz, hs.sk, Foto: hs.sk)

Přejít nahoru